Skip to main content

Sushi Bowl

Soms heb ik van die weken dat ik ongelooflijk veel zin heb in sushi. Afgelopen week was het weer zover, het was alleen zo druk dat uitgebreid sushi's rollen er niet in zat. Dus werd het een Sushi Bowl..nou ja..bord. Ik had zoveel bijgerechten dat het niet mooi in een kom paste. 
In ieder geval een ideaal gerecht voor als je wat minder tijd hebt en net zo lekker als gerolde sushi. De kunst is om van elk hapje op je vork een sushi te maken; wat rijst, stukje vis, beetje wasabi, avocado... En alles wat je lekker vind aan sushi kan erbij uiteraard. Ik heb deze keer voor zalm, avocado en paddestoelen gekozen, de volgende keer neem ik wellicht crabsticks of visseneitjes, maar net waar je zin in hebt of wat nog in de koelkast ligt. Al denk ik dat ik de avocado niet kan missen :)

Je hebt nodig:

  • 2 kopjes sushirijst
  • rijstazijn (2 scheutjes)
  • Mirin (2 scheutjes)
  • beetje zout
  • sojasaus, naar smaak
  • wasabi, naar smaak
  • 220g goede rauwe zalm, in dunne plakjes
  • 1/3e komkommer, in halve maantjes, zaadlijsten verwijderd
  • 2 grote paddestoelen, in dunne plakjes
  • 1el gesneden koriander
  • 1 avocado, in mooie plakjes
  • 1 kleine winterpeen, julienne gesneden
  • 1 bosuitje, in dunne plakjes
  • bosje enoki paddestoelen, losgesneden
  • bakje wakame zeewiersalade (AH)
  • 2 velletjes nori, in driehoekjes gesneden
  • 2el geroosterde sesamzaadjes 
  • snufje shichimi togarashi, naar smaak
Net als wanneer je sushi maakt is het belangrijk de rijst op de goede manier te koken. Spoel de rijst eerst in een fijnmazig vergiet schoon tot het water helder is. Doe de rijst dan in de pan met (in dit geval) 3 kopjes koud water (verhouding 1-1.5) en een beetje zout. Breng aan de kook en laat op zacht vuur met de deksel op de pan 15 minuten koken. Laat nog 10 minuten staan, meng er dan wat mirin en rijstazijn door en begin met serveren. Wanneer je sushi rolt is dit het moment om de rijst al wapperend terug te koelen zodat je een mooie luchtige korrel krijgt. Omdat we het vandaag makkelijk doen is het nu een kwestie van opscheppen en de bijgerechtjes er mooi omheen leggen. 
In de tijd die de rijst nodig heeft kun je alle groentes en de vis goed voorbereiden. Het enige wat bereiding krijgt zijn de grote paddestoelen, deze heb ik op hoog vuur bruingebakken in een beetje olie. De zalm heb ik gemarineerd in een scheut sojasaus en het tweede scheutje mirin, dat maakt het lekker zout en zoet tegelijk. Over de wortels is het laatste scheutje rijstazijn gesprenkeld.
Het sesamzaad en de shichimi togarashi maken het helemaal af, smullen gegarandeerd!


Ik krijg gewoon weer honger als deze foto zie :). Noora was helemaal in haar nopjes, ze vind het het fijnst als al haar eten duidelijk gescheiden is. Heeft ze mazzel met dit recept, morgen is het weer een éénpansgerecht! Maar het ging er echt heel goed in!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...