Soms heb ik van die weken dat ik ongelooflijk veel zin heb in sushi. Afgelopen week was het weer zover, het was alleen zo druk dat uitgebreid sushi's rollen er niet in zat. Dus werd het een Sushi Bowl..nou ja..bord. Ik had zoveel bijgerechten dat het niet mooi in een kom paste.
In ieder geval een ideaal gerecht voor als je wat minder tijd hebt en net zo lekker als gerolde sushi. De kunst is om van elk hapje op je vork een sushi te maken; wat rijst, stukje vis, beetje wasabi, avocado... En alles wat je lekker vind aan sushi kan erbij uiteraard. Ik heb deze keer voor zalm, avocado en paddestoelen gekozen, de volgende keer neem ik wellicht crabsticks of visseneitjes, maar net waar je zin in hebt of wat nog in de koelkast ligt. Al denk ik dat ik de avocado niet kan missen :)
Je hebt nodig:
In ieder geval een ideaal gerecht voor als je wat minder tijd hebt en net zo lekker als gerolde sushi. De kunst is om van elk hapje op je vork een sushi te maken; wat rijst, stukje vis, beetje wasabi, avocado... En alles wat je lekker vind aan sushi kan erbij uiteraard. Ik heb deze keer voor zalm, avocado en paddestoelen gekozen, de volgende keer neem ik wellicht crabsticks of visseneitjes, maar net waar je zin in hebt of wat nog in de koelkast ligt. Al denk ik dat ik de avocado niet kan missen :)
Je hebt nodig:
- 2 kopjes sushirijst
- rijstazijn (2 scheutjes)
- Mirin (2 scheutjes)
- beetje zout
- sojasaus, naar smaak
- wasabi, naar smaak
- 220g goede rauwe zalm, in dunne plakjes
- 1/3e komkommer, in halve maantjes, zaadlijsten verwijderd
- 2 grote paddestoelen, in dunne plakjes
- 1el gesneden koriander
- 1 avocado, in mooie plakjes
- 1 kleine winterpeen, julienne gesneden
- 1 bosuitje, in dunne plakjes
- bosje enoki paddestoelen, losgesneden
- bakje wakame zeewiersalade (AH)
- 2 velletjes nori, in driehoekjes gesneden
- 2el geroosterde sesamzaadjes
- snufje shichimi togarashi, naar smaak
Net als wanneer je sushi maakt is het belangrijk de rijst op de goede manier te koken. Spoel de rijst eerst in een fijnmazig vergiet schoon tot het water helder is. Doe de rijst dan in de pan met (in dit geval) 3 kopjes koud water (verhouding 1-1.5) en een beetje zout. Breng aan de kook en laat op zacht vuur met de deksel op de pan 15 minuten koken. Laat nog 10 minuten staan, meng er dan wat mirin en rijstazijn door en begin met serveren. Wanneer je sushi rolt is dit het moment om de rijst al wapperend terug te koelen zodat je een mooie luchtige korrel krijgt. Omdat we het vandaag makkelijk doen is het nu een kwestie van opscheppen en de bijgerechtjes er mooi omheen leggen.
In de tijd die de rijst nodig heeft kun je alle groentes en de vis goed voorbereiden. Het enige wat bereiding krijgt zijn de grote paddestoelen, deze heb ik op hoog vuur bruingebakken in een beetje olie. De zalm heb ik gemarineerd in een scheut sojasaus en het tweede scheutje mirin, dat maakt het lekker zout en zoet tegelijk. Over de wortels is het laatste scheutje rijstazijn gesprenkeld.
Het sesamzaad en de shichimi togarashi maken het helemaal af, smullen gegarandeerd!
Ik krijg gewoon weer honger als deze foto zie :). Noora was helemaal in haar nopjes, ze vind het het fijnst als al haar eten duidelijk gescheiden is. Heeft ze mazzel met dit recept, morgen is het weer een éénpansgerecht! Maar het ging er echt heel goed in!
Comments
Post a Comment