Skip to main content

Overheerlijke kokossoep met linzen, garnaaltjes en paprika

Een enkele keer als we bij de Thai eten of afhalen nemen we kokossoep met garnalen. Die is wel zo ontzettend lekker! Het is een dunne soep met ontzettend veel smaak waarbij de geur van limoenblad je tegemoet komt. Limoenblad, Djeroek Poeroet of Kaffir Lime zoal  het ook wel genoemd wordt is de laatste tijd een van mijn favoriete kruiden. Het ruikt niet alleen naar limoen maar heeft ook iets aards, het lijkt wel parfum. Ik gebruik het in vrijwel al mijn rijst-, kokos en noedelgerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische, Thaise en Afrikaanse keuken. Mijn zak bevroren limoenblaadjes komt van de toko, je doet er maanden, zo niet jaren mee.


Het was alweer tijden geleden dat ik zelf kokossoep had gemaakt, ik wilde alleen een wat meer vullende soep maken omdat we het als avondeten aten. Ik kwam op diverse blogs recepten tegen met rode linzen en deze had ik juist nog in de voorraadkast staan.  Maar omdat ik eigenwijs ben toch een eigen draai aan het recept gegeven:

Voor 4-6 borden heb je nodig:

  • 2el arachide of zonnebloemolie
  • 2 uien, heel fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel citroengras, buitenste blad verwijderd en fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 duim gember, geschild en fijngehakt
  • 1tl anijszaad
  • 1l groentebouillon (mag van een blokje)
  • 1 blik kokosmelk (fairtrade, die is echt zooooo lekker)
  • 1el tomatenpuree
  • sap van 1/2 limoen
  • 3 limoenblaadjes
  • 175g rode linzen
  • 1 gele paprika
  • 75g Hollandse garnalen
  • (wat verse koriander om het af te maken)
Verhit op matig vuur de olie in een soeppan en bak daarin in 10 minuten de ui mooi zacht en glazig. Voeg knoflook, citroengras, chilipeper, gember en anijszaad toe en bak een paar minuten mee. Voeg de linzen toe en schep goed door zodat ze de smaak van de kruiden goed opnemen. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook even mee. Blus dan af met de bouillon en kokosmelk en laat zo 10 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg dan de limoenblaadjes en het sap toe, doe de paprika er bij en proef of de soep op smaak is. Laat de soep nog een minuut of 5 doorkoken zodat de linzen uit elkaar beginnen te vallen.
Serveer met de garnaaltjes erover en wat vers korianderblad (wat ik glad vergeten was :))
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...