Een enkele keer als we bij de Thai eten of afhalen nemen we kokossoep met garnalen. Die is wel zo ontzettend lekker! Het is een dunne soep met ontzettend veel smaak waarbij de geur van limoenblad je tegemoet komt. Limoenblad, Djeroek Poeroet of Kaffir Lime zoal het ook wel genoemd wordt is de laatste tijd een van mijn favoriete kruiden. Het ruikt niet alleen naar limoen maar heeft ook iets aards, het lijkt wel parfum. Ik gebruik het in vrijwel al mijn rijst-, kokos en noedelgerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische, Thaise en Afrikaanse keuken. Mijn zak bevroren limoenblaadjes komt van de toko, je doet er maanden, zo niet jaren mee.
Het was alweer tijden geleden dat ik zelf kokossoep had gemaakt, ik wilde alleen een wat meer vullende soep maken omdat we het als avondeten aten. Ik kwam op diverse blogs recepten tegen met rode linzen en deze had ik juist nog in de voorraadkast staan. Maar omdat ik eigenwijs ben toch een eigen draai aan het recept gegeven:
Voor 4-6 borden heb je nodig:
Het was alweer tijden geleden dat ik zelf kokossoep had gemaakt, ik wilde alleen een wat meer vullende soep maken omdat we het als avondeten aten. Ik kwam op diverse blogs recepten tegen met rode linzen en deze had ik juist nog in de voorraadkast staan. Maar omdat ik eigenwijs ben toch een eigen draai aan het recept gegeven:
Voor 4-6 borden heb je nodig:
- 2el arachide of zonnebloemolie
- 2 uien, heel fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stengel citroengras, buitenste blad verwijderd en fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 duim gember, geschild en fijngehakt
- 1tl anijszaad
- 1l groentebouillon (mag van een blokje)
- 1 blik kokosmelk (fairtrade, die is echt zooooo lekker)
- 1el tomatenpuree
- sap van 1/2 limoen
- 3 limoenblaadjes
- 175g rode linzen
- 1 gele paprika
- 75g Hollandse garnalen
- (wat verse koriander om het af te maken)
Verhit op matig vuur de olie in een soeppan en bak daarin in 10 minuten de ui mooi zacht en glazig. Voeg knoflook, citroengras, chilipeper, gember en anijszaad toe en bak een paar minuten mee. Voeg de linzen toe en schep goed door zodat ze de smaak van de kruiden goed opnemen. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook even mee. Blus dan af met de bouillon en kokosmelk en laat zo 10 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg dan de limoenblaadjes en het sap toe, doe de paprika er bij en proef of de soep op smaak is. Laat de soep nog een minuut of 5 doorkoken zodat de linzen uit elkaar beginnen te vallen.
Serveer met de garnaaltjes erover en wat vers korianderblad (wat ik glad vergeten was :))
Smakelijk!
Comments
Post a Comment