Skip to main content

Couscous met aubergine, tomaat en avocado

Couscous is een van mijn ultieme comfortfoods. Je kunt het op allerhande manieren aankleden, opleuken en uitbreiden. Avocado doe ik er bijna altijd bij voor de romigheid. Ook is een gekruide yoghurt of kwark onontbeerlijk. Dit maakt het lekker smeuïg. Een oude favoriet hierbij is gestoofde aubergine. Deze bak je zeker 25 minuten waardoor het heel veel smaak krijgt. Alles heerlijk gekruid met verschillende specerijen is het een perfecte doordeweekse maaltijd. En Noora vindt het heerlijk, al die verschillende dingen op haar bord!

Je hebt nodig:

  • 5 roma tomaten, gehalveerd
  • wat suiker
  • 2el olijfolie
  • 1 ui, in halve ringetjes
  • 2 tenen knoflook, 1 in plakjes, 1heel fijn gesneden
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel komijn
  • 175g couscous
  • 500ml bouillon (blokje)
  • 75g heel fijn gesneden haricots verts
  • handje kalamata olijven, grof gehakt
  • 1 avocado, in plakjes
  • 6el kwark of Griekse yoghurt
  • 2el extra vierge olijfolie
  • handje gehakte dragon (of koriander/munt)
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • 1/2 rood pepertje, fijngehakt (optioneel)
Warm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de tomaten op met de snijkant naar boven. Bestrooi ze met wat suiker, zout en peper en zet ze in de oven.
Bak in een hapjespan met deksel de ui aan in de olie. Voeg plakjes knoflook en de aubergine toe en bak alles op halfhoog vuur in 10 minuten bruin. Roer regelmatig. Voeg kaneel, komijn en wat zout en peper toe, roer en laat op laag vuur met de deksel op de pan nog zeker 15 minuten stoven. 
Breng in een ovenbestendige pan de bouillon aan de kook. Voeg de haricots verts toe en kook 2 minuten. Voeg de couscous toe, plaats de deksel op de pan en laat zo 5 minuten staan. Roer de couscous door en breng op smaak met 1 el olijfolie en wat peper. Zet deze dan onder in de oven.
Maak als laatste de yoghurt: meng de dragon met de kwark, fijngehakte knoflook, 1 el olijfolie, een beetje zout en wat peper.
Maak de borden op door in het midden wat couscous te leggen en daar de auberginestoof, tomaten, avocado, olijfjes en yoghurt omheen te serveren. Maak af met wat gerookt paprikapoeder en eventueel wat rode peper.


Wat zo fijn is aan een maaltijd al deze is dat alles heel veel smaak heeft en hartig is. Je mist echt geen vlees(vervangers) en het gerecht zit boordevol groentes. Ook nog eens gezond dus!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...