Couscous is een van mijn ultieme comfortfoods. Je kunt het op allerhande manieren aankleden, opleuken en uitbreiden. Avocado doe ik er bijna altijd bij voor de romigheid. Ook is een gekruide yoghurt of kwark onontbeerlijk. Dit maakt het lekker smeuïg. Een oude favoriet hierbij is gestoofde aubergine. Deze bak je zeker 25 minuten waardoor het heel veel smaak krijgt. Alles heerlijk gekruid met verschillende specerijen is het een perfecte doordeweekse maaltijd. En Noora vindt het heerlijk, al die verschillende dingen op haar bord!
Je hebt nodig:
Je hebt nodig:
- 5 roma tomaten, gehalveerd
- wat suiker
- 2el olijfolie
- 1 ui, in halve ringetjes
- 2 tenen knoflook, 1 in plakjes, 1heel fijn gesneden
- 2 aubergines, in blokjes
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel komijn
- 175g couscous
- 500ml bouillon (blokje)
- 75g heel fijn gesneden haricots verts
- handje kalamata olijven, grof gehakt
- 1 avocado, in plakjes
- 6el kwark of Griekse yoghurt
- 2el extra vierge olijfolie
- handje gehakte dragon (of koriander/munt)
- snufje gerookt paprikapoeder
- zout en peper
- 1/2 rood pepertje, fijngehakt (optioneel)
Warm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de tomaten op met de snijkant naar boven. Bestrooi ze met wat suiker, zout en peper en zet ze in de oven.
Bak in een hapjespan met deksel de ui aan in de olie. Voeg plakjes knoflook en de aubergine toe en bak alles op halfhoog vuur in 10 minuten bruin. Roer regelmatig. Voeg kaneel, komijn en wat zout en peper toe, roer en laat op laag vuur met de deksel op de pan nog zeker 15 minuten stoven.
Breng in een ovenbestendige pan de bouillon aan de kook. Voeg de haricots verts toe en kook 2 minuten. Voeg de couscous toe, plaats de deksel op de pan en laat zo 5 minuten staan. Roer de couscous door en breng op smaak met 1 el olijfolie en wat peper. Zet deze dan onder in de oven.
Maak als laatste de yoghurt: meng de dragon met de kwark, fijngehakte knoflook, 1 el olijfolie, een beetje zout en wat peper.
Maak de borden op door in het midden wat couscous te leggen en daar de auberginestoof, tomaten, avocado, olijfjes en yoghurt omheen te serveren. Maak af met wat gerookt paprikapoeder en eventueel wat rode peper.
Wat zo fijn is aan een maaltijd al deze is dat alles heel veel smaak heeft en hartig is. Je mist echt geen vlees(vervangers) en het gerecht zit boordevol groentes. Ook nog eens gezond dus!
Comments
Post a Comment