Skip to main content

Couscous met aubergine, tomaat en avocado

Couscous is een van mijn ultieme comfortfoods. Je kunt het op allerhande manieren aankleden, opleuken en uitbreiden. Avocado doe ik er bijna altijd bij voor de romigheid. Ook is een gekruide yoghurt of kwark onontbeerlijk. Dit maakt het lekker smeuïg. Een oude favoriet hierbij is gestoofde aubergine. Deze bak je zeker 25 minuten waardoor het heel veel smaak krijgt. Alles heerlijk gekruid met verschillende specerijen is het een perfecte doordeweekse maaltijd. En Noora vindt het heerlijk, al die verschillende dingen op haar bord!

Je hebt nodig:

  • 5 roma tomaten, gehalveerd
  • wat suiker
  • 2el olijfolie
  • 1 ui, in halve ringetjes
  • 2 tenen knoflook, 1 in plakjes, 1heel fijn gesneden
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel komijn
  • 175g couscous
  • 500ml bouillon (blokje)
  • 75g heel fijn gesneden haricots verts
  • handje kalamata olijven, grof gehakt
  • 1 avocado, in plakjes
  • 6el kwark of Griekse yoghurt
  • 2el extra vierge olijfolie
  • handje gehakte dragon (of koriander/munt)
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • 1/2 rood pepertje, fijngehakt (optioneel)
Warm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de tomaten op met de snijkant naar boven. Bestrooi ze met wat suiker, zout en peper en zet ze in de oven.
Bak in een hapjespan met deksel de ui aan in de olie. Voeg plakjes knoflook en de aubergine toe en bak alles op halfhoog vuur in 10 minuten bruin. Roer regelmatig. Voeg kaneel, komijn en wat zout en peper toe, roer en laat op laag vuur met de deksel op de pan nog zeker 15 minuten stoven. 
Breng in een ovenbestendige pan de bouillon aan de kook. Voeg de haricots verts toe en kook 2 minuten. Voeg de couscous toe, plaats de deksel op de pan en laat zo 5 minuten staan. Roer de couscous door en breng op smaak met 1 el olijfolie en wat peper. Zet deze dan onder in de oven.
Maak als laatste de yoghurt: meng de dragon met de kwark, fijngehakte knoflook, 1 el olijfolie, een beetje zout en wat peper.
Maak de borden op door in het midden wat couscous te leggen en daar de auberginestoof, tomaten, avocado, olijfjes en yoghurt omheen te serveren. Maak af met wat gerookt paprikapoeder en eventueel wat rode peper.


Wat zo fijn is aan een maaltijd al deze is dat alles heel veel smaak heeft en hartig is. Je mist echt geen vlees(vervangers) en het gerecht zit boordevol groentes. Ook nog eens gezond dus!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...