Een pompoen slachten is echt niet mijn grootste hobby. Ik ben niet erg sterk in m'n handen en ben altijd bang dat ik uitschiet. Maar voor pompoensoep heb ik dat wel over! De zachte zoetigheid, gecombineerd met specerijen en kruiden is iets waar je mij 's nachts voor kunt wakker maken. Deze keer had ik een Hokkaido pompoen. Het is een kleine ronde met een iets knobbelig huidje. Deze hoef je niet te schillen en dat maakt zoveel goed! Van de flespompoen beweren ze ook dat je 'm met schil en al op kunt eten maar dat vind ik echt minder lekker. De schil van de Hokkaido is serieus flinterdun en wordt boterzacht als ie een half uurtje gegaard is. Buiten dat is de maat ideaal, meer dan voldoende voor 1 maaltijd.
De soep van vandaag is een oude favoriet. Ik heb hem ook eens voor een kerstdiner gemaakt en toen viel ie zeker in de smaak. De garnering maakt het echt een feestje, voor het oog maar ook voor de smaakpapillen. Noora mocht voor de eerste keer zelf haar soep oplepelen en dat ging verassend goed. Ze nam een hap en zei: Ketchup! Ik heb het maar zo gelaten :).
Je hebt nodig:
De soep van vandaag is een oude favoriet. Ik heb hem ook eens voor een kerstdiner gemaakt en toen viel ie zeker in de smaak. De garnering maakt het echt een feestje, voor het oog maar ook voor de smaakpapillen. Noora mocht voor de eerste keer zelf haar soep oplepelen en dat ging verassend goed. Ze nam een hap en zei: Ketchup! Ik heb het maar zo gelaten :).
Je hebt nodig:
- 1 Hokkaido pompoen
- 1 ui en 1 sjalot, beide gesnipperd
- 1 teen knoflook, in plakjes
- 1/2tl vers geraspte nootmuskaat
- 1el kerriepoeder
- 100ml witte wijn
- 600ml groentebouillon (blokje)
- 3 gedroogde boleten
- 1 handje julienne van prei
- 1 handje julienne van wortel (de restjes gaan uiteraard gewoon in de soep)
- 1 handje zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)
- 10 blaadjes bladselderij
- wat bieslook, in lucifers
- 100ml kookroom
- 2el boter
- 1el walnotenolie
- olie om in te frituren
- zout en peper
bovenin de juliennesnijder, echt een heel fijn ding! |
Fruit in een soeppan de ui, sjalot en knoflook aan in de boter. Laat deze zachtjes sudderen terwijl je de pompoen in stukken snijdt en de zaadjes verwijdert. Breng de ui en knoflook op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer even goed door. Voeg de pompoen en kerrie toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon en gedroogde boleten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 40 minuten afgedekt pruttelen, tot de pompoen botergaar is. Pureer dan heel goed fijn met de staafmixer, voeg kookroom toe en proef. Bij mij mocht er nog een snufje zout bij. Dek af en zet opzij tot serveren. Bak in een klein koekenpannetje het handje zaden goudbruin. Verhit in dezelfde pan de frituurolie tot 180 graden. Bak de prei en wortel samen in een paar minuutjes bruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout. Let op met de bladselderij: deze spat ontzettend. Hierbij is het echt in de pan gooien en vervolgens maken dat je weg komt. Na een paar seconden is het spatten voorbij en kun je ze uit de pan halen en laten uitlekken. Dan zijn ze prachtig krokant en licht doorschijnend.
Met het serveren drapeer je wat prei en worteljulienne in het midden van het bord. Daar leg je weer wat blaadjes selderij op, samen met wat bieslooklucifers. Bestrooi met de zaden en druppel er wat walnotenolie overheen.
Lekker met wat vers warm stokbrood.
feestje! |
Comments
Post a Comment