Skip to main content

Pompoensoep

Een pompoen slachten is echt niet mijn grootste hobby. Ik ben niet erg sterk in m'n handen en ben altijd bang dat ik uitschiet. Maar voor pompoensoep heb ik dat wel over! De zachte zoetigheid, gecombineerd met specerijen en kruiden is iets waar je mij 's nachts voor kunt wakker maken. Deze keer had ik een Hokkaido pompoen. Het is een kleine ronde met een iets knobbelig huidje. Deze hoef je niet te schillen en dat maakt zoveel goed! Van de flespompoen beweren ze ook dat je 'm met schil en al op kunt eten maar dat vind ik echt minder lekker. De schil van de Hokkaido is serieus flinterdun en wordt boterzacht als ie een half uurtje gegaard is. Buiten dat is de maat ideaal, meer dan voldoende voor 1 maaltijd.
De soep van vandaag is een oude favoriet. Ik heb hem ook eens voor een kerstdiner gemaakt en toen viel ie zeker in de smaak. De garnering maakt het echt een feestje, voor het oog maar ook voor de smaakpapillen. Noora mocht voor de eerste keer zelf haar soep oplepelen en dat ging verassend goed. Ze nam  een hap en zei: Ketchup! Ik heb het maar zo gelaten :).



Je hebt nodig:

  • 1 Hokkaido pompoen
  • 1 ui en 1 sjalot, beide gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 1/2tl vers geraspte nootmuskaat
  • 1el kerriepoeder
  • 100ml witte wijn
  • 600ml groentebouillon (blokje)
  • 3 gedroogde boleten
  • 1 handje julienne van prei
  • 1 handje julienne van wortel (de restjes gaan uiteraard gewoon in de soep)
  • 1 handje zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)
  • 10 blaadjes bladselderij
  • wat bieslook, in lucifers
  • 100ml kookroom
  • 2el boter
  • 1el walnotenolie
  • olie om in te frituren
  • zout en peper
bovenin de juliennesnijder, echt een heel fijn ding!
Fruit in een soeppan de ui, sjalot en knoflook aan in de boter. Laat deze zachtjes sudderen terwijl je de pompoen in stukken snijdt en de zaadjes verwijdert. Breng de ui en knoflook op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer even goed door. Voeg de pompoen en kerrie toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon en gedroogde boleten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 40 minuten afgedekt pruttelen, tot de pompoen botergaar is. Pureer dan heel goed fijn met de staafmixer, voeg kookroom toe en proef. Bij mij mocht er nog een snufje zout bij. Dek af en zet opzij tot serveren. Bak in een klein koekenpannetje het handje zaden goudbruin.  Verhit in dezelfde pan de frituurolie tot 180 graden. Bak de prei en wortel samen in een paar minuutjes bruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout. Let op met de bladselderij: deze spat ontzettend. Hierbij is het echt in de pan gooien en vervolgens maken dat je weg komt. Na een paar seconden is het spatten voorbij en kun je ze uit de pan halen en laten uitlekken. Dan zijn ze prachtig krokant en licht doorschijnend. 
Met het serveren drapeer je wat prei en worteljulienne in het midden van het bord. Daar leg je weer wat blaadjes selderij op, samen met wat bieslooklucifers. Bestrooi met de zaden en druppel er wat walnotenolie overheen. 
Lekker met wat vers warm stokbrood.

feestje!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...