Skip to main content

Gratin van courgette met paddestoelen

Vandaag een gerecht 'met de franse slag'. Oftewel lekker makkelijk en lekker :). De combinatie van Provençaalse kruiden met zowel courgette als als paddestoelen is echt super, heel aromatisch en vol van smaak. Doordat je de groentes op hoog vuur aanbakt zorg je dat het niet gaat stoven en mooi bruin wordt. Erbij had ik wat volkorenspaghetti met een prei-roomsausje, ook gewoon lekker.

Je hebt nodig:

  • 1 courgette, in blokjes van 1cm
  • 1 pakje beukenzwammen, van de stronk afgesneden
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 portobello's, in blokjes van 1cm
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden (gedroogd)
  • 2 sneden witbrood zonder korst
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakjes
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de sneetjes brood in de oven voor 5 minuten en keer ze dan nog eens voor 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Verhit ondertussen de olie in een ovenbestendige bakpan en bak hierin de courgette met de knoflook op hoog vuur bruin. voeg alle paddestoelen toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg de kruiden en zout en peper toe en draai het vuur uit.
Hak de sneetjes witbrood als ze wat zijn afgekoeld fijn en strooi over het courgettemengsel. Verdeel de plakjes mozzarella erover en zet nog voor 15 minuten in de oven, tot de mozzarella wat kleur heeft. Serveer met de spaghetti.


Noora vindt de beukenzwammen en portobello's echt het einde. Eerst eet ze de kaas op, dan de paddestoelen en uiteindelijk de courgette. Ook de broodstukjes waren goedgekeurd. Alleen de volkorenspaghetti was niet naar haar zin. Madam vond het denk ik te hard :).

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...