Skip to main content

Gratin van courgette met paddestoelen

Vandaag een gerecht 'met de franse slag'. Oftewel lekker makkelijk en lekker :). De combinatie van Provençaalse kruiden met zowel courgette als als paddestoelen is echt super, heel aromatisch en vol van smaak. Doordat je de groentes op hoog vuur aanbakt zorg je dat het niet gaat stoven en mooi bruin wordt. Erbij had ik wat volkorenspaghetti met een prei-roomsausje, ook gewoon lekker.

Je hebt nodig:

  • 1 courgette, in blokjes van 1cm
  • 1 pakje beukenzwammen, van de stronk afgesneden
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 portobello's, in blokjes van 1cm
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden (gedroogd)
  • 2 sneden witbrood zonder korst
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakjes
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de sneetjes brood in de oven voor 5 minuten en keer ze dan nog eens voor 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Verhit ondertussen de olie in een ovenbestendige bakpan en bak hierin de courgette met de knoflook op hoog vuur bruin. voeg alle paddestoelen toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg de kruiden en zout en peper toe en draai het vuur uit.
Hak de sneetjes witbrood als ze wat zijn afgekoeld fijn en strooi over het courgettemengsel. Verdeel de plakjes mozzarella erover en zet nog voor 15 minuten in de oven, tot de mozzarella wat kleur heeft. Serveer met de spaghetti.


Noora vindt de beukenzwammen en portobello's echt het einde. Eerst eet ze de kaas op, dan de paddestoelen en uiteindelijk de courgette. Ook de broodstukjes waren goedgekeurd. Alleen de volkorenspaghetti was niet naar haar zin. Madam vond het denk ik te hard :).

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...