Skip to main content

Risotto met prei en kastanjes

Toen ik zag wat Niels allemaal van de markt had meegebracht werd ik heel erg blij! Kastanjes! Tijd om een oude favoriet uit de kast te halen, namelijk het recept uit de Veg. Een supergeweldig lekker boek waar ik al zoveel uit heb gehaald dat het z'n geld dubbel en dwars waard is geweest. Interessante smaakcombinaties, leuke ingrediënten en afwisselende recepten sieren dit boek. En alles is ook heel mooi gefotografeerd. Daar kan ik nog wat van leren...
Het recept van vandaag wordt normaal gemaakt met gepelde, gare kastanjes. Deze kun je altijd krijgen bij de Turkse supermarkt of winkel. Aangezien ik verse had moest ik ze eerst garen en pellen. Het garen kun je op verschillende manieren doen. Waar je altijd mee begint is met een kruis te kerven in de onderkant. Dit zorgt ervoor dat je een beginnetje hebt om te gaan pellen straks.
Pan: Bak de kastanjes 20-30 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze iets zacht aanvoelen. Het voordeel van deze techniek is dat je een wat gebrande smaak aan je kastanjes geeft. Het nadeel is dat ze niet zo mooi gelijkmatig gaar worden en je krijgt het harige velletje er niet zo mooi af.
Oven: Bak de kastanjes op een plaat voor 20-30 minuten. Hierbij is het extra belangrijk dat je ze goed inkerft, anders heb je kans dat ze ontploffen. En geloof me, dat klinkt behoorlijk hard :). Ze worden regelmatig gaar en krijgen een mooie smaak. Ook hierbij droogt het velletje in waardoor het er niet mee af komt. Maar persoonlijk vind ik dat wel lekker...
Koken: Kook de kastanjes 15-20 minuten. Dit is het gemakkelijkst, de velletjes en schillen komen er makkelijk af. Maar ze verliezen wel wat smaak door het water. Dit is een prima methode als je mousse of soep wil maken.
Vandaag heb ik voor de oven gekozen. Noora vond ze trouwens heerlijk!

er waren echte joekels bij!

Je hebt nodig:

  • 170g arboriorijst
  • 2 preien, in dunne halve maantjes, alleen het wit en lichtgroen
  • 2x20g roomboter
  • 500ml groentebouillon (van een blokje)
  • 100ml droge witte wijn
  • 175g gepelde gare kastanjes, in stukjes
  • 2el creme fraiche
  • zout en peper
  • handje tijmblaadjes
Smelt in een pan met deksel de ene helft van de boter op halfhoog vuur. Voeg de prei toe en laat minstens 10 minuten zachtjes bakken. Voeg de rijst toe en schep om tot deze glazig is. Blus af met de wijn en laat opnemen. Begin nu met het toevoegen van de bouillon, in delen, tot ook dit is opgenomen. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Terwijl de rijst kookt verhit je de rest van de boter in een pannetje. Bak hierin de kastanjes met een snuf zout bruin en krokant. 
Maak de rijst af door hem op smaak te brengen en er de creme fraiche door te roeren. Laat dan een paar minuten staan met de deksel op de pan. 
Serveer de rijst met de kastanjes er over, bestrooid met de tijm.


Het is werkelijk een heel simpel recept. Maar de rijst is romig, friszuur en zacht en de kastanjes zijn heel hartig, umami en knapperig. Eigenlijk een ideale vervanger voor gerookte spekblokjes.  Ik heb er nog wat van over en ik denk dat ik ze morgen als zodanig ga gebruiken... Jammie!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...