Toen ik zag wat Niels allemaal van de markt had meegebracht werd ik heel erg blij! Kastanjes! Tijd om een oude favoriet uit de kast te halen, namelijk het recept uit de Veg. Een supergeweldig lekker boek waar ik al zoveel uit heb gehaald dat het z'n geld dubbel en dwars waard is geweest. Interessante smaakcombinaties, leuke ingrediënten en afwisselende recepten sieren dit boek. En alles is ook heel mooi gefotografeerd. Daar kan ik nog wat van leren...
Het recept van vandaag wordt normaal gemaakt met gepelde, gare kastanjes. Deze kun je altijd krijgen bij de Turkse supermarkt of winkel. Aangezien ik verse had moest ik ze eerst garen en pellen. Het garen kun je op verschillende manieren doen. Waar je altijd mee begint is met een kruis te kerven in de onderkant. Dit zorgt ervoor dat je een beginnetje hebt om te gaan pellen straks.
Pan: Bak de kastanjes 20-30 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze iets zacht aanvoelen. Het voordeel van deze techniek is dat je een wat gebrande smaak aan je kastanjes geeft. Het nadeel is dat ze niet zo mooi gelijkmatig gaar worden en je krijgt het harige velletje er niet zo mooi af.
Oven: Bak de kastanjes op een plaat voor 20-30 minuten. Hierbij is het extra belangrijk dat je ze goed inkerft, anders heb je kans dat ze ontploffen. En geloof me, dat klinkt behoorlijk hard :). Ze worden regelmatig gaar en krijgen een mooie smaak. Ook hierbij droogt het velletje in waardoor het er niet mee af komt. Maar persoonlijk vind ik dat wel lekker...
Koken: Kook de kastanjes 15-20 minuten. Dit is het gemakkelijkst, de velletjes en schillen komen er makkelijk af. Maar ze verliezen wel wat smaak door het water. Dit is een prima methode als je mousse of soep wil maken.
Vandaag heb ik voor de oven gekozen. Noora vond ze trouwens heerlijk!
Je hebt nodig:
Het recept van vandaag wordt normaal gemaakt met gepelde, gare kastanjes. Deze kun je altijd krijgen bij de Turkse supermarkt of winkel. Aangezien ik verse had moest ik ze eerst garen en pellen. Het garen kun je op verschillende manieren doen. Waar je altijd mee begint is met een kruis te kerven in de onderkant. Dit zorgt ervoor dat je een beginnetje hebt om te gaan pellen straks.
Pan: Bak de kastanjes 20-30 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze iets zacht aanvoelen. Het voordeel van deze techniek is dat je een wat gebrande smaak aan je kastanjes geeft. Het nadeel is dat ze niet zo mooi gelijkmatig gaar worden en je krijgt het harige velletje er niet zo mooi af.
Oven: Bak de kastanjes op een plaat voor 20-30 minuten. Hierbij is het extra belangrijk dat je ze goed inkerft, anders heb je kans dat ze ontploffen. En geloof me, dat klinkt behoorlijk hard :). Ze worden regelmatig gaar en krijgen een mooie smaak. Ook hierbij droogt het velletje in waardoor het er niet mee af komt. Maar persoonlijk vind ik dat wel lekker...
Koken: Kook de kastanjes 15-20 minuten. Dit is het gemakkelijkst, de velletjes en schillen komen er makkelijk af. Maar ze verliezen wel wat smaak door het water. Dit is een prima methode als je mousse of soep wil maken.
Vandaag heb ik voor de oven gekozen. Noora vond ze trouwens heerlijk!
er waren echte joekels bij! |
Je hebt nodig:
- 170g arboriorijst
- 2 preien, in dunne halve maantjes, alleen het wit en lichtgroen
- 2x20g roomboter
- 500ml groentebouillon (van een blokje)
- 100ml droge witte wijn
- 175g gepelde gare kastanjes, in stukjes
- 2el creme fraiche
- zout en peper
- handje tijmblaadjes
Smelt in een pan met deksel de ene helft van de boter op halfhoog vuur. Voeg de prei toe en laat minstens 10 minuten zachtjes bakken. Voeg de rijst toe en schep om tot deze glazig is. Blus af met de wijn en laat opnemen. Begin nu met het toevoegen van de bouillon, in delen, tot ook dit is opgenomen. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Terwijl de rijst kookt verhit je de rest van de boter in een pannetje. Bak hierin de kastanjes met een snuf zout bruin en krokant.
Maak de rijst af door hem op smaak te brengen en er de creme fraiche door te roeren. Laat dan een paar minuten staan met de deksel op de pan.
Serveer de rijst met de kastanjes er over, bestrooid met de tijm.
Het is werkelijk een heel simpel recept. Maar de rijst is romig, friszuur en zacht en de kastanjes zijn heel hartig, umami en knapperig. Eigenlijk een ideale vervanger voor gerookte spekblokjes. Ik heb er nog wat van over en ik denk dat ik ze morgen als zodanig ga gebruiken... Jammie!
Comments
Post a Comment