Skip to main content

Baba Ghanoush van courgettes

Vandaag wilde ik een recept uitproberen uit de 'Plenty More' die ik van mijn lief voor moederdag heb gehad. Zo'n fijne kok, die Yotam Ottolenghi! En ook dit recept is weer een topper. Heb 'm wel wat aangepast, het origineel was met rauw ei en roquefort en dat zag ik niet zo zitten. Heb het in plaats daarvan met Griekse yoghurt en geitenkaas gemaakt en dat werkt prima! Een lekkere couscous erbij en we hebben weer een heerlijk maaltje...

Je hebt nodig:


  • 3 courgettes
  • bakpapier
  • 2 flinke el Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, gestampt of geperst
  • beetje zout en flink wat peper
  • 1tl citroenrasp
  • 2el citroensap
  • 20g pijnboompitten
  • flinke snuf chilivlokken
  • klontje boter
  • een paar snufjes za'atar
Verwarm de oven voor op 250 graden (ja echt!). Leg de 3 courgettes in het midden van de oven op een stuk bakpapier en en laat ze daar een uur in garen. Draai ze elke 15 of 20 minuten, als ze zwart zijn zijn ze klaar :). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen tot je je vingers niet meer brandt, daarna kun je het vel er zo vanaf trekken. Laat ze zeker 10 minuten uitlekken, knijp ze daarna tot moes zodat er ook het verdere vocht nog wat uitlekt tot de pulp de dikte heeft van kwark. Doe in een kom en meng er de citroenrasp, zout en peper, knoflook en de yoghurt doorheen. 
De topping maak je door de boter in een klein pannetje te verwarmen en daarin op laag vuur de pijnboompitten goudbruin te bakken. Bestrooi met de chilivlokken en blus af met het citroensap.
Serveer de baba ghanoush in een platte schaal met het pijnboompitten mengsel eroverheen gestrooid. Besprenkel als laatste met de za'atar.


Als je denkt, wat een schattig bordje hieronder; dit is het bordje voor Noora. Niels en ik hadden iets meer couscous en iets meer spinazie. Maar ik wilde even zien hoe de nieuwe wegwerpbordjes het doen en ze vallen me niet tegen. Noora vond het in ieder geval prachtig!
Mocht je willen weten wat er naast de baba nog op het bord ligt: avocado met dukka, couscous met peterselie, munt, komijn en kaneel, gesmoorde spinazie met krenten en abrikozen en als laatst ovengedroogde tomaatjes.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...