Vandaag wilde ik een recept uitproberen uit de 'Plenty More' die ik van mijn lief voor moederdag heb gehad. Zo'n fijne kok, die Yotam Ottolenghi! En ook dit recept is weer een topper. Heb 'm wel wat aangepast, het origineel was met rauw ei en roquefort en dat zag ik niet zo zitten. Heb het in plaats daarvan met Griekse yoghurt en geitenkaas gemaakt en dat werkt prima! Een lekkere couscous erbij en we hebben weer een heerlijk maaltje...
Je hebt nodig:
Je hebt nodig:
- 3 courgettes
- bakpapier
- 2 flinke el Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook, gestampt of geperst
- beetje zout en flink wat peper
- 1tl citroenrasp
- 2el citroensap
- 20g pijnboompitten
- flinke snuf chilivlokken
- klontje boter
- een paar snufjes za'atar
Verwarm de oven voor op 250 graden (ja echt!). Leg de 3 courgettes in het midden van de oven op een stuk bakpapier en en laat ze daar een uur in garen. Draai ze elke 15 of 20 minuten, als ze zwart zijn zijn ze klaar :). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen tot je je vingers niet meer brandt, daarna kun je het vel er zo vanaf trekken. Laat ze zeker 10 minuten uitlekken, knijp ze daarna tot moes zodat er ook het verdere vocht nog wat uitlekt tot de pulp de dikte heeft van kwark. Doe in een kom en meng er de citroenrasp, zout en peper, knoflook en de yoghurt doorheen.
De topping maak je door de boter in een klein pannetje te verwarmen en daarin op laag vuur de pijnboompitten goudbruin te bakken. Bestrooi met de chilivlokken en blus af met het citroensap.
Serveer de baba ghanoush in een platte schaal met het pijnboompitten mengsel eroverheen gestrooid. Besprenkel als laatste met de za'atar.
Als je denkt, wat een schattig bordje hieronder; dit is het bordje voor Noora. Niels en ik hadden iets meer couscous en iets meer spinazie. Maar ik wilde even zien hoe de nieuwe wegwerpbordjes het doen en ze vallen me niet tegen. Noora vond het in ieder geval prachtig!
Mocht je willen weten wat er naast de baba nog op het bord ligt: avocado met dukka, couscous met peterselie, munt, komijn en kaneel, gesmoorde spinazie met krenten en abrikozen en als laatst ovengedroogde tomaatjes.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment