Skip to main content

Lasagne met zalm en raapsteeltjes

Raapsteeltjes zijn maar kort verkrijgbaar (ongeveer gelijk met witte asperges) maar o zo lekker. Licht pittig en rauw met een lekkere bite. Meestal maken mensen er een stamppot van maar daar had ik vandaag geen zin in. Ik wilde graag een salade maken (had nog wat rucola) en hat zin in zalm. Dusssss, zalmlasagne met een salade ernaast!

Je hebt nodig:
  • 6 lasagnevellen (Barilla)
  • flinke bos raapstelen, gewassen, stengels verwijderd en grof gehakt
  • 1 prei, in dunne ringetjes
  • 200g gerookte zalm
  • 1el olijfolie
  • 25g boter
  • 25g bloem
  • 100ml witte wijn
  • 100ml melk
  • 1el dille, fijngehakt
  • 40g parmezaanse kaas, zelf geraspt
  • 2 pruimtomaatjes, in dunne plakjes
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • beetje basilicum en bieslook
  • zout en peper
Warm de oven voor op 200 graden. Bak in een groter braadpan de prei zacht in de olijfolie. Voeg de raapstelen, zout en peper toe en stoof nog een minuut of vijf. Begin ondertussen met de saus; Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer tot bloem begint te garen. Voeg de wijn in delen toe en blijf roeren tot je een klontvrij geheel hebt. Voeg de melk en dille toe, breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes nog 10 minuten pruttelen. 
Als de saus klaar is kun je de lasagne gaan opbouwen; een laag lasagnevellen, raapstelen, zalm en saus. Zo nog 2 keer, dan leg je tussen een laag ook nog wat tomaat en ui. Maak de lasagne af met een laatste laag vellen, saus en de parmezaanse kaas. zet voor 30 minuten in het midden van de oven. Serveer met wat basilicum en bieslook.


Voor de salade heb ik niets anders gemengd dan 50g rucola, 50g gehakte raapsteeltjes, 2 romatomaatjes in plakken en wat rode ui. Daar gaat een dressing overheen van 1el mosterd, 1el honing, 3el extra vierge olijfolie, 1el rode wijnazijn, dille, zout en peper.


Ik had toevallig wat bieslookbloemen in mijn tuin, naast dat ze prachtig mooi van kleur zijn, zijn ze ook echt lekker om te eten, misschien nog wel lekkerder als de scheuten. Wel even losmaken, anders is de smaak te sterk :).

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...