Raapsteeltjes zijn maar kort verkrijgbaar (ongeveer gelijk met witte asperges) maar o zo lekker. Licht pittig en rauw met een lekkere bite. Meestal maken mensen er een stamppot van maar daar had ik vandaag geen zin in. Ik wilde graag een salade maken (had nog wat rucola) en hat zin in zalm. Dusssss, zalmlasagne met een salade ernaast!
Je hebt nodig:
- 6 lasagnevellen (Barilla)
- flinke bos raapstelen, gewassen, stengels verwijderd en grof gehakt
- 1 prei, in dunne ringetjes
- 200g gerookte zalm
- 1el olijfolie
- 25g boter
- 25g bloem
- 100ml witte wijn
- 100ml melk
- 1el dille, fijngehakt
- 40g parmezaanse kaas, zelf geraspt
- 2 pruimtomaatjes, in dunne plakjes
- 1/2 rode ui, in dunne ringen
- beetje basilicum en bieslook
- zout en peper
Warm de oven voor op 200 graden. Bak in een groter braadpan de prei zacht in de olijfolie. Voeg de raapstelen, zout en peper toe en stoof nog een minuut of vijf. Begin ondertussen met de saus; Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer tot bloem begint te garen. Voeg de wijn in delen toe en blijf roeren tot je een klontvrij geheel hebt. Voeg de melk en dille toe, breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes nog 10 minuten pruttelen.
Als de saus klaar is kun je de lasagne gaan opbouwen; een laag lasagnevellen, raapstelen, zalm en saus. Zo nog 2 keer, dan leg je tussen een laag ook nog wat tomaat en ui. Maak de lasagne af met een laatste laag vellen, saus en de parmezaanse kaas. zet voor 30 minuten in het midden van de oven. Serveer met wat basilicum en bieslook.
Voor de salade heb ik niets anders gemengd dan 50g rucola, 50g gehakte raapsteeltjes, 2 romatomaatjes in plakken en wat rode ui. Daar gaat een dressing overheen van 1el mosterd, 1el honing, 3el extra vierge olijfolie, 1el rode wijnazijn, dille, zout en peper.
Ik had toevallig wat bieslookbloemen in mijn tuin, naast dat ze prachtig mooi van kleur zijn, zijn ze ook echt lekker om te eten, misschien nog wel lekkerder als de scheuten. Wel even losmaken, anders is de smaak te sterk :).
Comments
Post a Comment