Skip to main content

Slaatje

Met dat warme weer heb ik vaak niet zo'n zin in warm eten. Een slaatje, lekker ouderwetsch, is dan heerlijk. Maar dan niet uit een pot van de supermarkt, gewoon zelf maken! Ik had nog een hele hoop groentes liggen maar geen aardappelen, die normaal de basis vormen. Zoete aardappelen had ik nog wel. En dat blijkt dus echt geslaagd te zijn, het mengsel wordt heerlijk zoet en fris. Verder is het niet veel werk, de meeste groentes blijven rauw. Kun je dus snel weer terug naar buiten, in plaats van boven de pannen zelf gaar te koken :)

Je hebt nodig:

  • 2 grote zoete aardappelen, gaargekookt in de schil
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1/2 komkommer, brunoise
  • 6 wortels, brunoise
  • 3el kleine Amsterdamse uitjes
  • 1el magere kwark
  • 1el mayonaise (halfvol)
  • 1tl grove mosterd
  • zout en peper
Neem een grote kom en meng daarin de kwark, mayo, mosterd en zout en peper tot een dressing. Haal de schil van de zoete aardappelen en prak ze door de saus. Voeg nu alle andere ingredienten toe tot er een lekker smeuiig geheel ontstaat.
Als garnituur had ik een gekookt eitje, wat fijngesneden witlof, komkommer, tomaat, asperges, wat waterkers, grote gekookte garnalen, masago (kleine oranje visseneitjes), een cocktailsausje en wat geknipte bieslook. Denk ook eens aan gerookte zalm, ham, dubbelgedopte tuinboontjes, erwten, gegrilde groene asperges of gegrilde paprika. Met de garnituur kun je alle kanten op.


Vorig jaar heb ik tijdens een heel hete dag ook al eens een slaatje bij Noora voorgezet, toen ging het er al prima in. Dit jaar gaat het nog veel beter; met hele scheppen tegelijk verdween het in haar mond en zorgvuldig werden alle kruimeltjes die ernaast vielen van tafel geplukt. Het enige dat bleef liggen was de komkommer, die kon ze niet meer op :).

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...