Vanavond weer eens tijd voor een visje! Niels en ik zijn beide dol op scholfilet, heerlijk zacht en sappig en je kunt er vanalles mee. Dit keer een Italiaans recept met polenta, ook omdat ik dat al lang niet meer op had. Polenta is te eten als een soort pap, dat veel in Noord Italie geserveerd wordt. Je kunt het ook laten opstijven en dan bakken, wat ik hier gedaan heb. Het krijgt dan een jammie krokant korstje! Polenta is te krijgen bij Turkse winkels en anders de Ekoplaza, maar dan is ie wel 2x zo duur :).
Je hebt nodig:
Polenta
Je hebt nodig:
Polenta
- 150g polenta
- 500ml groentebouillon
- 1teen knoflook, fijngehakt
- 1/2 sjalotje, fijngehakt
- 2el peterselie, fijngehakt
- beetje zout en veel peper
- zonnebloemolie
Schol
- 2 grote en 1 kleine scholfilet
- bloem
- zout en peper
- peterselie
- 1/2 citroen
- klontje boter en olijfolie
Sperziebonen
- 300g sperziebonen, afgehaald
- 10 gehalveerde cherrytomaten
- 1rode ui, fijngehakt
- zout en peper
- klontje boter
Begin indien mogelijk een paar uur van tevoren met de polenta. Het is namelijk voor het bakken fijn als de polenta helemaal is afgekoeld, dan valt ie niet zo snel uit elkaar.
Breng de bouillon aan de kook in een pan en voeg de ui en knoflook toe. Laat dit even trekken, voeg dan de polenta toe. Laat dit op het kleinste pitje op heel laag vuur 10 minuten garen. Roer voortdurend, anders bakt het aan. Voeg als het nodig is nog wat heet water toe, ik moest er 2x een scheutje bij doen. Wanneer je een mooie homogene massa hebt gaat er zout, peper en peterselie door. Dit mengsel kun je nu in een schaal doen; ik maak altijd een wegwerpschaaltje van aluminiumfolie. Zorg dat de polenta ongeveer 2 cm dik is; dunner en je krijgt veel te veel stukken, dikker en hij is niet lekker weg te eten. Wanneer het mengsel is afgekoeld verhit je een laag zonnebloemolie in een goede bakpan. Bak hierin de in 9 blokken gesneden polenta 5 minuten aan de ene en 5 minuten aan de andere kant tot er een goudbruin laagje ontstaat. Met het bakken kun je trouwens het beste even wachten tot de sperziebonen bijna klaar zijn. Het heeft maar iets langer nodig dan de vis.
Sperziebonen: Smelt de boter in een pan waar een deksel op gaat en voeg de sperziebonen toe, bak een paar minuten op halfhoog vuur. Voeg sjalot en tomaat toe, roer door en leg de deksel op de pan. Laat het zo in 20 minuten op laag vuur garen, roer wel regelmatig door. Het vocht in de tomaten zorgt ervoor dat de sperziebonen lekker gaar stoven. Maak af met wat zout en peper.
Scholfilets: Bebloem de filets zodat er een mooi laagje omheen zit. Verhit de boter en olijfolie in een ruime pan en bak de filets een paar minuten aan de ene en een paar minuten aan de andere kant. Wanneer ze mooi bruin zijn blus je ze af met een flinke kneep citroensap; breng op smaak met zout, peper en peterselie. Op deze manier worden ze lekker geurig en fris, een fijne tegenhanger voor de polenta.
Noora begon uiteraard met de boontjes, daar is ze verzot op. De polenta was nog een beetje spannend maar ik denk dat als ik het de volgende keer meng met wat parmezaan, ze het wel lekkerder zal vinden. Maar ze heeft het geprobeerd, dan is het voor mij al goed.
Comments
Post a Comment