Met mijn verjaardag heb ik van vriendin Marije een prachtig kookboek gekregen, namelijk Niven 80/20. Nu heeft Niven Kunz al een hele tijd een Michelinster en zijn zijn gerechten dus ook wat uitdagender. Vandaag heb ik er het eerste gerecht uit gemaakt en het is meteen een blijvertje!Bulghur met een soepje van wortelsap, heerlijke worteltjes en pittige clams. Wow wat lekker... Het boek staat vol met tussengerechten voor vier personen, dus ik dacht dat het wel een goed idee was om het voor ons drietjes als hoofdgerecht te zien. Helaas had Noora vandaag een ik wil niks bui dus die is met een lege maag naar bed gegaan. Vind het zo balen als ze dat doet op een dag dat ik écht lekker gekookt heb! Maar Niels en ik hebben ervan genoten!
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- 200g grove bulghur
- 500g clams of kokkels
- 8 bospeentjes, gewassen en loof verwijderd, in de lengte in kwarten
- 3 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, heel fijngesneden
- 1/2 bosje dragon, alleen het blad
- 3 takjes tijm, alleen het blad
- handje selderijblad, fijngesneden
- 1 laurierblaadje
- 50ml olijfolie plus wat extra
- 100g creme fraiche
- boter
- 750ml wortelsap
- 1/2l groentebouillon
- 100ml witte wijn
- zout en peper naar smaak
Voor de wortelsoep bak je op laag vuur 1 sjalot, 1 knoflookteen en het laurierblaadje tot de sjalot glazig is. Blus af met het wortelsap en breng aan de kook. Voeg de gesneden wortels toe en laat 10minuten meekoken. Leg de wortels in een ovenschaal met wat klontjes boter. Reduceer dan het wortelsap tot 300ml. Zet apart.
Voor de dragon olie maal je de dragon met een beetje zout tot een pulp in de vijzel. Voeg de olie en wat peper toe en zet apart.
Voor de bulghur bak je de tweede sjalot met de teen knoflook aan, samen met de bulghur. Blus af met de groentebouillon en laat in 10 minuten droogkoken. Maak aan met wat van de dragon olie en een beetje peper. Zet ook dit apart.
Tot hier kun je alles voorbereiden. Het kost je dan nog maar 10 minuten om het af te maken.
Serveren:
Zet de oven op 150 graden en zet er je borden, de bulghur en de worteltjes in. Verwarm de soep en meng de creme fraiche erdoor.
Pak dan een grote bakpan met wat olijfolie en zet daar de tijm, selderijblad en de laatste sjalot in aan. Voeg als alles goed heet is de clams toe en bak even mee. Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan, voor een paar minuten maar. Als alle schelpen open staan zijn ze klaar.
Je neemt de borden uit de oven, plaatst er een paar lepels bulghur in en een schelp of vijf. Je rangschikt er 5 wortels omheen en druppelt er wat dragon olie over. Als laatst schenk je voorzichtig de soep in het bord.
Nu hoor ik je denken: das wel een kleine portie! Maar bij meneer Kunz maakt dit deel uit van een tien gangen diner. Dan mag het deze maat hebben. Maar Niels en ik zijn gezonde eters, daar overleven we niet op. En zoals ik bovenaan al zei, dit is het volledige recept. Zo ziet een hoofdgerecht portie er namelijk uit:
Ik had gewoon geen idee dat iets gemaakt van wortelsap zo lekker kon zijn... En je koopt die flessen gewoon bij de supermarkt in het Zonnatura schap. Easy!
Comments
Post a Comment