Skip to main content

Ideale chili

Vorige week was best wel druk! Aangezien we gisteren feestje deel twee hadden moest en zou ik allerlei lekkere dingen halen en maken. Ik had een honing- en appelcider cake gemaakt, diverse smeersels, baba ghanoush en daarna nog voor 12 man nasi. Uiteraard weer veel te veel. Dus vanmiddag maar weer de koelkast open getrokken om te kijken wat ik ervan kon opmaken. Het is een Mexicaanse stoof geworden met allerlei groentes die ik nog had liggen. En hij was verassend lekker!

Dit heb je nodig:

  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 1 teen knof, fijngesneden
  • handje oesterzwammen
  • handvol bloemkool in fijne roosjes
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • half zakje spinazie
  • klein blikje kidneybeans
  • 1tl gerookt paprika poeder
  • chilipeper naar smaak
  • 1tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 3el Philadelphia light (in mijn geval met peppadews erdoor, van gisteren)
  • 4el Baba Ghanoush (zie recept hieronder)
  • 1 avocado
  • 15 gehalveerde kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • handje gebruinde pijnboompitten
  • beetje geraspte kaas
  • 1 stokbrood
Bak op halfhoog vuur de bosui aan met de knoflook. Voeg wanneer deze zacht zijn de paprika, oesterzwammen en bloemkool toe en draai het vuur omhoog. Bak zo 5 minuten en voeg de specerijen toe. Bak nog 1 minuut door en blus af met de tomatenblokjes. Voeg de bonen en spinazie toe en laat slinken. Proef of het goed op smaak is. Serveer het met de kaas en pijnboompitten erover gestrooid, de kerstomaatjes, avocado en de twee smeersels. Het brood kun je gebruiken om het lekkere vocht mee op te deppen :).


Voor Noora was het toch iets te scherp uitgevallen, al heeft ze het echt geprobeerd! Zij heeft wat avocado, tomaatjes, stukjes bloemkool en een hele hoop brood op. In plaats van Koekiemonster kun je haar beter broodmonster noemen :).

Voor de Baba Ghanoush neem je 3 grote aubergines die je inprikt en een uur in een oven op 200 graden gaar laat worden. Op de barbecue worden ze nog lekkerder. Als ze helemaal zacht zijn halveer je ze, je lepelt het binnenste in een vergiet en laat goed uitlekken. Ga er een paar keer met je mes doorheen om het wat fijner te maken. Meng dit in een kom met een fijngestampt teentje knoflook, 2el Tahin, wat citroensap, 2el kwark, een beetje olijfolie, een handje heel fijn gesneden platte peterselie, zout en peper. Als je het als lekker smeerseltje voor op stokbrood wil serveren doe je het over in een platte schaal en druppel je er wat olijfolie overheen en bestrooi je het met wat paprikapoeder. Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...