Skip to main content

Ideale chili

Vorige week was best wel druk! Aangezien we gisteren feestje deel twee hadden moest en zou ik allerlei lekkere dingen halen en maken. Ik had een honing- en appelcider cake gemaakt, diverse smeersels, baba ghanoush en daarna nog voor 12 man nasi. Uiteraard weer veel te veel. Dus vanmiddag maar weer de koelkast open getrokken om te kijken wat ik ervan kon opmaken. Het is een Mexicaanse stoof geworden met allerlei groentes die ik nog had liggen. En hij was verassend lekker!

Dit heb je nodig:

  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 1 teen knof, fijngesneden
  • handje oesterzwammen
  • handvol bloemkool in fijne roosjes
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • half zakje spinazie
  • klein blikje kidneybeans
  • 1tl gerookt paprika poeder
  • chilipeper naar smaak
  • 1tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 3el Philadelphia light (in mijn geval met peppadews erdoor, van gisteren)
  • 4el Baba Ghanoush (zie recept hieronder)
  • 1 avocado
  • 15 gehalveerde kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • handje gebruinde pijnboompitten
  • beetje geraspte kaas
  • 1 stokbrood
Bak op halfhoog vuur de bosui aan met de knoflook. Voeg wanneer deze zacht zijn de paprika, oesterzwammen en bloemkool toe en draai het vuur omhoog. Bak zo 5 minuten en voeg de specerijen toe. Bak nog 1 minuut door en blus af met de tomatenblokjes. Voeg de bonen en spinazie toe en laat slinken. Proef of het goed op smaak is. Serveer het met de kaas en pijnboompitten erover gestrooid, de kerstomaatjes, avocado en de twee smeersels. Het brood kun je gebruiken om het lekkere vocht mee op te deppen :).


Voor Noora was het toch iets te scherp uitgevallen, al heeft ze het echt geprobeerd! Zij heeft wat avocado, tomaatjes, stukjes bloemkool en een hele hoop brood op. In plaats van Koekiemonster kun je haar beter broodmonster noemen :).

Voor de Baba Ghanoush neem je 3 grote aubergines die je inprikt en een uur in een oven op 200 graden gaar laat worden. Op de barbecue worden ze nog lekkerder. Als ze helemaal zacht zijn halveer je ze, je lepelt het binnenste in een vergiet en laat goed uitlekken. Ga er een paar keer met je mes doorheen om het wat fijner te maken. Meng dit in een kom met een fijngestampt teentje knoflook, 2el Tahin, wat citroensap, 2el kwark, een beetje olijfolie, een handje heel fijn gesneden platte peterselie, zout en peper. Als je het als lekker smeerseltje voor op stokbrood wil serveren doe je het over in een platte schaal en druppel je er wat olijfolie overheen en bestrooi je het met wat paprikapoeder. Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...