Skip to main content

Restaurant het Skûthûs

Deze week is een beetje een luxe weekje voor me. Vanavond hebben we gegeten in Warten, Friesland. Morgen eten Niels en ik in Amsterdam, donderdag een high wine in Tilburg en vrijdag eet ik bij een vriendin. Ahum. Maar het is wel heel gezellig!


Warten is een klein dorpje vlakbij Leeuwarden dat van oudsher bestond uit boeren, vissers en ambachtslieden. De waterwegen zijn er belangrijker dan de gewone wegen, jaarlijks passeren er zo'n 12.000 pleziervaartuigen. Het restaurant bevindt zich in een oude scheepswerf en is heel nostalgisch.
Op de kaart vindt je veel lokale produkten en het ambacht is ook hier goed terug te vinden.
Na een heerlijk knapperig stukje brood met tapenade en kruidenboter kregen we al snel het voorgerecht. Als voorgerecht had ik huis gerookte zalm en paling (de paling uit het IJsselmeer), vergezeld door een stukje aardappelterrine en een garnalen bitterbal. De vis was koel en vol van smaak, de bitterbal was heet en romig. Echt een heerlijke combi. 

Noora vond de vis ook echt heerlijk! Die heeft van Niels en mij lekker mee gesmuld. Als hoofdgerecht had ik IJsselmeerbaars met een kruidensaus en gesmoorde groentes. Ook hier was alles gewoon goed bereid en op smaak. De groentes waren nog knapperig en vooral die saus had een heel rijke diepe smaak. 

 Voor Noora waren er vers gebakken poffertjes met huis gemaakte appelmoes. Deze heeft ze op haar gemak van de poffertjes af zitten lebberen. Daarna heeft ze de hele bak appelmoes nog op.
Van het toetje ben ik helaas vergeten een foto te maken maar die was super. Het was panna cotta met Beerenburg, ijs van Fryske Dûmkes (soort koekje) en een bavaroise van Fries Suikerbrood. Met name het ijs was echt prachtig. 

Ik kan niet anders zeggen dat het echt een verademing was hier te eten. Supervriendelijke en snelle bediening, heerlijk eten en een fijne sfeer. Als je ooit in Friesland bent is het echt een aanrader!  


De website van het restaurant vindt je Hier

Comments

  1. Kinkt goed! Alleen het duurt wel ff voor we in de buurt zijn :-).
    Hallee! Groetjes uit Tillyburg

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...