Vandaag kwam ik bij de Jumbo een Romanesco bloemkool tegen. Normaliter koop ik die alleen bij de Sligro dus kon ik 'm niet laten liggen. Het is een groene bloemkool met prachtige torentjes erop. Sommigen noemen hem ook wel broccoli maar ik vind 'm qua smaak dichter bij de bloemkool zitten. Hij is iets frisser van smaak en nog sneller gaar, dus ideaal!
Een klassieker uit de Italiaanse keuken is om hem te koken met pasta. Daarnaast wilde ik wat uitproberen met gedroogde linzen en mungbonen en dat is ook aardig gelukt :)
Voor de burgers heb je nodig:
- 50g rode linzen
- 50g groene linzen
- 50g mungbonen (toko)
- klein blikje kidneybonen
- 50g rijst
- laurierblaadje
- half bouillonblokje
- komijnpoeder
- zout en peper
- bloem
- 1 ei
- Panko
- 2 el olijfolie
Kook de linzen, bonen en rijst samen met het bouillonblokje en laurierblaadje in 750ml water droog, dat duurt ongeveer een half uurtje. Dan zijn de linzen en rijst kapot gekookt maar je bonen nog heel. Meng met komijnpoeder, zout en peper naar smaak, leg op een plat bord en zet dit in de koelkast om af te koelen. Wanneer dat zover is zet je een bord met bloem, een schaaltje met geklutst ei en een bordje met panko klaar. Met natte handen draai je balletjes van het mengsel en haalt het door de bloem, ei en panko. Zet de balletjes een uurtje in de vriezer om nog wat op te stijven, daarna kun je ze in een koekenpan met wat olie lekker bruin bakken.
jammie! |
Voor de romanesco pasta heb je nodig:
- 1/2 romanesco kool, in kleine roosjes
- 250g verse tagliolini
- 2 sjalotjes, in halve ringetjes
- 4 ansjovis filets, hehakt
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 125g creme fraiche
- een handje gesneden bladpeterselie
- een beetje geraspte parmezaan
- zout en peper
Zet een bakpan op halfhoog vuur. Fruit hier de ui, ansjovis en knoflook in aan. Bak het zachtjes bruin tot de ansjovis is opgelost. Houd warm. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Blancheer hierin de romanesco roosjes 5 minuten. Wanneer ze bijna klaar zijn voeg je de pasta toe en kook dit 2/3 minuten mee. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg dat en de creme fraiche toe aan het uienmengsel, voeg dan de pasta en kool toe. Schep goed door elkaar en serveer met de peterselie en kaas er overheen.
Noora kon niet van de romanesco afblijven! Uiteindelijk kwam het er op neer dat ze haar pasta heeft laten staan en mijn en Niels' kool ook nog op heeft. Maar dat is prima, wij hadden de bonenburgers. Al hebben we er nog wat van over, morgen eten we daar weer broodjes bij met sla enzo.
Dat ziet er weer tasty uit!
ReplyDeleteGrtz Bori
Thanx!!
ReplyDelete