Skip to main content

Noedelsoep

Vandaag weer een receptje geprobeerd uit Niven 80/20, wel wat aangepast aan mijn voorkeuren en verkrijgbaarheid van producten. Als je op maandagochtend boodschappen gaat doen zijn nog veel schappen leeg :). De noedelsoep van Niven is zo goed omdat de bouillon extreem lang moet trekken en je het daarna ook nog reduceert tot minder dan de helft. Daar wordt ie echt heel intens van.
Ook leuk: Heb de eerste paar preitjes uit mijn eigen tuin gebruikt! Ze zijn echt heel dun maar smaken heerlijk. En verser kan je het natuurlijk niet hebben.

mooooooi :)
 Je hebt nodig:

  • 200g somen noedels (toko)
  • 4 el arachideolie
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 rode peper, grof gesneden
  • flinke duim gember, geschild en grof gesneden
  • 1tl sereh poeder (of 2 gehakte verse stengels)
  • 1tl laos 
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 1el korianderzaad
  • 2 liter groentebouillon
  • 250g gamba's, rauw
  • 200g bimi
  • blikje bamboescheuten
  • 100g gemengde paddenstoelen, gesneden
  • 1 kleine prei, in dunne ringetjes
  • half bosje koriander, steeltjes eraf en blad grof gesneden
  • enkele druppels sesamolie
  • zout en peper
Begin met het maken van de bouillon. Verhit twee el olie in een soeppan en voeg knoflook, ui, peper en gember toe. Fruit aan tot het zacht is en voeg dan de sereh, laos, korianderzaad en limoenblaadjes toe en bak 1 minuut mee. Blus af met de groentebouillon en breng aan de kook.  Draai het vuur heel laag en laat 4 uur lang trekken. Wanneer dat staat te pruttelen verwarm je in een bakpan 1 el olie en bak daarin de bimi. Voeg een paar el van je bouillon toe en laat stoven. Het duurt ongeveer 5 minuten. Haal uit de pan, verhit de laatste el olie en bak daarin de paddestoelen bruin. Zet ook opzij.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze koud. Druppel er wat sesamolie overheen, dat voorkomt plakken en voegt een extra dimensie aan de smaak toe. 
Voor het serveren zeef je de bouillon en kook 'm in tot je 750ml over hebt. Bak de gamba's in de olie van de paddestoelen (evt een beetje extra) en bestrooi met een beetje zout en peper. Drapeer de noedels in een hoopje in het bord. Leg er de bimi, bamboescheuten, paddenstoelen, prei, koriander en gamba's op. Schenk als laatste de kokend hete bouillon erbij.
Noora heeft alles op minus de bouillon, die was te pittig. Ze vond vooral de noedels en bamboescheuten lekker. 

smakelijk!




Comments

  1. Gebruik je bouillonblokjes voor de groentebouillon?
    Grtz Bori

    ReplyDelete
  2. In dit geval wel, heb alleen maar een half blokje groente- en een half blokje paddenstoelen bouillon gebruikt, anders wordt het te zout :)

    ReplyDelete
  3. Klinkt goed!
    Vraagje: bij welke toko haal jij die lim

    ReplyDelete
  4. Bij asiana, op de korvelseweg. Ze liggen in het vriesvak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...