Vandaag weer een receptje geprobeerd uit Niven 80/20, wel wat aangepast aan mijn voorkeuren en verkrijgbaarheid van producten. Als je op maandagochtend boodschappen gaat doen zijn nog veel schappen leeg :). De noedelsoep van Niven is zo goed omdat de bouillon extreem lang moet trekken en je het daarna ook nog reduceert tot minder dan de helft. Daar wordt ie echt heel intens van.
Ook leuk: Heb de eerste paar preitjes uit mijn eigen tuin gebruikt! Ze zijn echt heel dun maar smaken heerlijk. En verser kan je het natuurlijk niet hebben.
Je hebt nodig:
Ook leuk: Heb de eerste paar preitjes uit mijn eigen tuin gebruikt! Ze zijn echt heel dun maar smaken heerlijk. En verser kan je het natuurlijk niet hebben.
mooooooi :) |
- 200g somen noedels (toko)
- 4 el arachideolie
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 rode ui, grof gesnipperd
- 1 rode peper, grof gesneden
- flinke duim gember, geschild en grof gesneden
- 1tl sereh poeder (of 2 gehakte verse stengels)
- 1tl laos
- 3 kaffir limoenblaadjes
- 1el korianderzaad
- 2 liter groentebouillon
- 250g gamba's, rauw
- 200g bimi
- blikje bamboescheuten
- 100g gemengde paddenstoelen, gesneden
- 1 kleine prei, in dunne ringetjes
- half bosje koriander, steeltjes eraf en blad grof gesneden
- enkele druppels sesamolie
- zout en peper
Begin met het maken van de bouillon. Verhit twee el olie in een soeppan en voeg knoflook, ui, peper en gember toe. Fruit aan tot het zacht is en voeg dan de sereh, laos, korianderzaad en limoenblaadjes toe en bak 1 minuut mee. Blus af met de groentebouillon en breng aan de kook. Draai het vuur heel laag en laat 4 uur lang trekken. Wanneer dat staat te pruttelen verwarm je in een bakpan 1 el olie en bak daarin de bimi. Voeg een paar el van je bouillon toe en laat stoven. Het duurt ongeveer 5 minuten. Haal uit de pan, verhit de laatste el olie en bak daarin de paddestoelen bruin. Zet ook opzij.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze koud. Druppel er wat sesamolie overheen, dat voorkomt plakken en voegt een extra dimensie aan de smaak toe.
Voor het serveren zeef je de bouillon en kook 'm in tot je 750ml over hebt. Bak de gamba's in de olie van de paddestoelen (evt een beetje extra) en bestrooi met een beetje zout en peper. Drapeer de noedels in een hoopje in het bord. Leg er de bimi, bamboescheuten, paddenstoelen, prei, koriander en gamba's op. Schenk als laatste de kokend hete bouillon erbij.
Noora heeft alles op minus de bouillon, die was te pittig. Ze vond vooral de noedels en bamboescheuten lekker.
smakelijk! |
Gebruik je bouillonblokjes voor de groentebouillon?
ReplyDeleteGrtz Bori
In dit geval wel, heb alleen maar een half blokje groente- en een half blokje paddenstoelen bouillon gebruikt, anders wordt het te zout :)
ReplyDeleteKlinkt goed!
ReplyDeleteVraagje: bij welke toko haal jij die lim
Limoenblaadjes?
DeleteXM
Bij asiana, op de korvelseweg. Ze liggen in het vriesvak.
ReplyDelete