Skip to main content

Feestje!

Vandaag ben ik jarig :). Van Niels heb ik een prachtig kookboek gehad over koken met Trappistenbier en een fles 30 jaar oude PX sherry. Zooooo lekker! Ook gaan we in november naar de HMH voor een concert van Oscar and the Wolf. Ik ben verwend!
Een verjaardag vraagt om lekker eten en drinken met familie. Mijn ouders, zusje, zwager en nichtje komen eten en allen zijn echte mosseleters. Dus worden het mosselen op de manier zoals ik ze altijd maak. Maar van tevoren lekker borrelen met wat mezze en tapa's. Ik heb kalamata olijven, gedroogde kerstomaatjes (zie gisteren), gevulde peppadews en gemarineerde oesterzwammen. De laatste heten officieel 'setas aliñadas'. Ik geef van de laatste 2 de recepten:

Gevulde peppadews:

  • 12 ingelegde peppadews uit pot
  • 1/2 bakje roomkaas
  • 1 el gehakte peterselie
  • 2 el gebruinde pijnboompitten
  • 1 tl sumak
  • Z en P
  • 12 kleine blaadjes munt
Meng de roomkaas met alle onderstaande ingredienten. houd een paar pijnboompitten en de munt apart ter garnering. Vul nu de peppadews met een klein theelepeltje, zet ze in een bakje en garneer met de blaadjes munt en de pijnboompitjes.

ziet er gezellig uit he!
Voor de Setas Aliñadas heb je nodig:

  • 500g oesterzwammen
  • 4el olijfolie
  • Z en P
  • 2 teentjes heeel fijn gesneden knoflook
  • 1/2 kleine rode ui, ook heeel fijn gesneden
  • 2 el heeel fijngehakte peterselie
  • 3 el rode wijnazijn
Doe de oesterzwammen in een kom en hussel om met zout, peper en 2el van de olijfolie. Verhit een koekenpan, maak 'm echt heel heet. Bak de oesterzwammen in een enkele laag met de lamellen eerst naar beneden, als deze bruin zijn draai je ze om. De geur is geweldig, het lijkt wel wat op kip. Bak zo de rest ook, doe ze allemaal weer in een kom en hussel om met alle andere ingredienten. Het lekkerst is om dit een dag voor je het gaat eten te maken, dan kunnen de smaken goed intrekken. 


Straks een lekker wijntje en al dit lekkers op tafel. Genieten!



 

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...