Ik ben op Netflix een heerlijke serie aan het kijken, genaamd Chef's Table. Gisteren kwam daar een gerecht langs met prachtig gegrilde groene asperges. Dus dat is wat we vandaag hebben gegeten. Een beetje opgeleukt natuurlijk met wat fruit en romige avocado. we hadden ook weer ovenaardappeltjes, die heb ik dit keer gekruid met een Turks kruidenmengsel dat ik eens van de Markthal in Rotterdam heb meegenomen. Er zit in ieder geval zout, sumak en wat chili in, erg lekker. Ernaast een zaden/pitten burger van de jumbo maar die smaakte een beetje naar vogelvoer :).
Begin met het schillen van de asperges m.b.v een dunschiller. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak daarin de asperges 4 minuten aan de ene, 4 minuten aan de andere kant. Ondertussen trek je met een zesteur wat rasp van de grapefruit. Dan snijd je de kop en kont er vanaf en snij je van boven naar beneden de schil weg. Snij, terwijl je boven je schaal hangt, de partjes tussen de vliezen uit. Knijp al het sap uit die vliezen en voeg de rasp toe. Halveer de partjes. Schil en snij de avocado in reepjes en voeg meteen toe aan de grapefruitsap, dat voorkomt verkleuren. Let ondertussen natuurlijk wel op je asperges! Snij een gepeld sjalotje in dunne halve ringetjes en voeg ook toe, samen met olijfolie, zout en peper. Wanneer de asperges mooi gekleurd zijn haal je ze uit de pan en snijd ze in vier schuine stukken. Meng ze door de salade terwijl ze nog heet zijn, dan trekken de smaken er mooi in. Smullen!
Even een kleine kanttekening over het schillen van asperges. Iedereen doet het met witte maar waarom niet met groene? Ik vind de schil van de groene bijna even taai. Als je ze gaat bakken of grillen zonder jasje worden ze sneller gaar, je hoeft ze dus niet eerst voor te koken. Heb je van die babyasperges dan hoeft het natuurlijk niet. Het is echt véél lekkerder!
Voor een flinke kom salade heb je nodig:
- 1 bosje groene asperges
- 1 el olijfolie om in te bakken
- 1 grapefruit
- 1 avocado
- 1 sjalotje
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en peper
Begin met het schillen van de asperges m.b.v een dunschiller. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak daarin de asperges 4 minuten aan de ene, 4 minuten aan de andere kant. Ondertussen trek je met een zesteur wat rasp van de grapefruit. Dan snijd je de kop en kont er vanaf en snij je van boven naar beneden de schil weg. Snij, terwijl je boven je schaal hangt, de partjes tussen de vliezen uit. Knijp al het sap uit die vliezen en voeg de rasp toe. Halveer de partjes. Schil en snij de avocado in reepjes en voeg meteen toe aan de grapefruitsap, dat voorkomt verkleuren. Let ondertussen natuurlijk wel op je asperges! Snij een gepeld sjalotje in dunne halve ringetjes en voeg ook toe, samen met olijfolie, zout en peper. Wanneer de asperges mooi gekleurd zijn haal je ze uit de pan en snijd ze in vier schuine stukken. Meng ze door de salade terwijl ze nog heet zijn, dan trekken de smaken er mooi in. Smullen!
Comments
Post a Comment