Skip to main content

Groene asperges, grapefruit en avocado

Ik ben op Netflix een heerlijke serie aan het kijken, genaamd Chef's Table. Gisteren kwam daar een gerecht langs met prachtig gegrilde groene asperges. Dus dat is wat we vandaag hebben gegeten. Een beetje opgeleukt natuurlijk met wat fruit en romige avocado. we hadden ook weer ovenaardappeltjes, die heb ik dit keer gekruid met een Turks kruidenmengsel dat ik eens van de Markthal in Rotterdam heb meegenomen. Er zit in ieder geval zout, sumak en wat chili in, erg lekker. Ernaast een zaden/pitten burger van de jumbo maar die smaakte een beetje naar vogelvoer :).

Even een kleine kanttekening over het schillen van asperges. Iedereen doet het met witte maar waarom niet met groene? Ik vind de schil van de groene bijna even taai. Als je ze gaat bakken of grillen zonder jasje worden ze sneller gaar, je hoeft ze dus niet eerst voor te koken. Heb je van die babyasperges dan hoeft het natuurlijk niet. Het is echt véél lekkerder!


Voor een flinke kom salade heb je nodig:
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 el olijfolie om in te bakken
  • 1 grapefruit
  • 1 avocado
  • 1 sjalotje
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper


Begin met het schillen van de asperges m.b.v een dunschiller. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak daarin de asperges 4 minuten aan de ene, 4 minuten aan de andere kant. Ondertussen trek je met een zesteur wat rasp van de grapefruit. Dan snijd je de kop en kont er vanaf en snij je van boven naar beneden de schil weg. Snij, terwijl je boven je schaal hangt, de partjes tussen de vliezen uit. Knijp al het sap uit die vliezen en voeg de rasp toe. Halveer de partjes. Schil en snij de avocado in reepjes en voeg meteen toe aan de grapefruitsap, dat voorkomt verkleuren. Let ondertussen natuurlijk wel op je asperges! Snij een gepeld sjalotje in dunne halve ringetjes en voeg ook toe, samen met olijfolie, zout en peper. Wanneer de asperges mooi gekleurd zijn haal je ze uit de pan en snijd ze in vier schuine stukken. Meng ze door de salade terwijl ze nog heet zijn, dan trekken de smaken er mooi in. Smullen!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...