Tja, vandaag toch weer de kolder in de kop en goed uitgepakt met iets ingewikkelders... Het is een maaltijdsalade uit dit boek; Een jaar in mijn keuken. Ik heb er vrijwel alles al uit gemaakt en dit gerecht is een oude favoriet. Maar je hebt wel een dag vrij nodig, anders gaat het niet.
Het is een salade van linzen met avocado, geitenkaas, rode ui, tomaten en pijnboompitten. Alles behalve de geitenkaas heeft een bepaalde bereiding gehad. Ik heb het hier en daar wat aangepast, zo gebruik ik minder suiker en zout dan het origineel. De salade is heerlijk complex en rijk van smaak; het hartige van de linzen, het romige van de avocado, de pit van de geitenkaas, het zoete van de ui en ga zo maar door... Het gerecht bestaat uit meerdere losse recepten die ik opgeschreven heb in de volgorde waarin je ze het beste kunt maken.
Voor de tomaten en de uien verwarm je de oven voor op 200 graden. Je hebt nodig:
Terwijl de tomaten enzo nog in de oven staan maak je de linzen:
Het is een salade van linzen met avocado, geitenkaas, rode ui, tomaten en pijnboompitten. Alles behalve de geitenkaas heeft een bepaalde bereiding gehad. Ik heb het hier en daar wat aangepast, zo gebruik ik minder suiker en zout dan het origineel. De salade is heerlijk complex en rijk van smaak; het hartige van de linzen, het romige van de avocado, de pit van de geitenkaas, het zoete van de ui en ga zo maar door... Het gerecht bestaat uit meerdere losse recepten die ik opgeschreven heb in de volgorde waarin je ze het beste kunt maken.
Voor de tomaten en de uien verwarm je de oven voor op 200 graden. Je hebt nodig:
- 5 trostomaten
- 3 rode uien
- wat suiker
- Z en P
- Balsamicoazijn 2el
- olijfolie 1el
- 1 vel bakpapier
Leg het bakpapier op een bakplaat. Halveer de tomaten en leg deze erop. Snij de uien in ringen van 3mm en leg deze ernaast. Bestrooi de tomaten met Z,P en een beetje suiker. Bestrooi de uien met Z,P, olijfolie en balsamico en meng deze met je handen goed door elkaar. Zet voor 20min in de oven, hussel de ui nog eens door elkaar en gaar nog 10 minuten door. Haal dan de ui eruit en zet afgedekt weg, niet in de koelkast! Draai de oven terug naar 100 graden en laat ze daar nog 2 uur in staan. Zo krijg je prachtige zachte zoete gedroogde tomaten die niet naar schoenzool smaken :). Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen.
het moment dat de uien eruit moeten. De tomaten moeten nog 2 uur |
- 200g gedroogde groene linzen
- 1 wortel, in sliertjes of dunne plakjes
- 5 takjes bladpeterselie
- wat grove chilipeper, naar smaak
- 1 duim gember, heel fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
- 1 laurierblaadje
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 2 el rode wijnazijn
Doe de linzen in een pan met ruim water. Voeg daar de hele takjes peterselie, de wortel, het laurierblaadje, gember, knoflook en chilipeper aan toe. Laat dit 20-30 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan. Je moet in de gaten houden dat de linzen nog stevig moeten zijn maar absoluut niet hard. Het maakt veel uit of je grote of kleine linzen gebruikt. Wanneer dat klaar is verwijder je de peterselie en laurier, giet je het af, doe ze terug in de pan en terwijl ze nog warm zijn meng je de olie, azijn en sojasaus erdoor. Zo nemen ze de smaken goed op. Plaats de deksel terug en laat zo staan tot je de salade af gaat maken. Ik heb dit rond 3 uur gedaan, dan zijn ze tegen zessen lauw maar nog niet helemaal koud.
Voor de salade heb je verder nog nodig:
- 2 avocado's, de schil eraf
- 2 el gebruinde pijnboompitten
- 100g geitenkaas (het brie type) in blokjes
- olijfolie
- peper
Snij de avocado's in dunne repen. Neem 2 diepe borden (en 1 kleintje voor Noora) en verdeel daar de linzen over. Leg daar de repen avocado op, verdeel de ui en tomaat erover en bestrooi met peper. Druppel er wat olijfolie overheen, strooi de pijnboompitten erover en verdeel als laatste de blokjes kaas.
Geloof me als ik zeg dat het de moeite waard is. De combinaties in dit gerecht zijn zo goed, je blijft proberen wat waarmee het lekkerst is; de kaas met de tomaat, de linzen met de avocado, of toch alles tegelijk...
Noora heb ik verse tomaat gegeven, geen gedroogde, daarvan is de schil te hard. Maar verder heeft ze alles mee gegeten. Al moet ik eerlijk toegeven dat ze de linzen niet zo geweldig vond :).
Dat ziet er heerlijk uit! Ik droog ook vaak (Roma) tomaten in de oven. Dan maak ik gelijk een hele pot. Die kan ik hier mooi in verwerken. Toppie :-)
ReplyDeleteGrtz Bori
Thanx! Is inderdaad handig om er een hoop tegelijk te doen :)
ReplyDelete