Skip to main content

Aardappel, pastinaak, venkel en basilicum

Gisteren had ik zin in pastinaak. Dat vind ik heerlijk, het is alleen soms lastig combineren door de anijsachtige zoetigheid. Heb er een aardappelgratin bij gemaakt en een mousse van venkelkruid (uit eigen tuin) en basilicum, die kruidigheid haalt echt de smaak omhoog!

Noora hielp mee venkel plukken :)

Je hebt nodig:

  • 700g aardappels, in dunne plakjes
  • 2 el vloeibare margarine
  • 200ml yoghurt
  • 1 ei
  • 50g geitenbrie
  • beetje dragon (gedroogd)
  • 400g pastinaak, in dunne plakjes
  • bosje venkelkruid
  • bosje basilicum
  • teentje knoflook
  • 3el olijfolie
  • zout en peper
Zet de oven op 180 graden. Doe de aardappeltjes in een ovenschaal met 1el margarine, zout, peper en een flinke scheut water. Zet voor een half uur in de oven, dan stooft het mooi gaar. Schep wel regelmatig om. Wanneer de aardappel bijna gaar is giet je er een mengsel van yoghurt, dragon en ei overheen. Leg er de geitenbrie op en zet nogmaals een half uur in de oven.
lekkere gratin

Ondertussen stoof je de pastinaak gaar in de 2e el margarine met wat water. Wanneer het water verdampt is bak je het nog even door. Wanneer dat lekker staat te sudderen doe je alle kruiden (zonder takjes) met de knof, olie, peper en zout in een maatbeker en pureer je het fijn met de staafmixer. Deze mousse vond Noora heerlijk!
Ik heb er nog wat vega grillworstjes bij gebakken, die zijn erg lekker van de Jumbo :).



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...