Skip to main content

Peer, witlof, walnoot, Bleu d'Auvergne

Wederom komt de inspiratie voor het eten van vandaag uit mijn eigen koelkast :). Ik had nog een stukje blauwschimmelkaas liggen van een gerecht van vorige week dat op moest. Het recept van vandaag is een oude favoriet van Niels en mij, pasta met deze kaas en allerhande lekkers. De ziltigheid van de kaas gaat geweldig met het zoete van de peer, het bittere van de witlof en het knapperige van de walnoot. Vind je schimmelkaas wat teveel van het goede; voor Noora had ik een stukje geitenbrie, da's ook heel lekker. Maar de pit van een goede blauwschimmel is voor de volwassenen echt een aanrader...

Je hebt nodig (voor 2.5 persoon):

  • 180g pasta
  • 2 el olijfolie
  • 2 stronken witlof
  • 2 niet te grote, niet te rijpe peren
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el honing
  • 1tl Dijonmosterd
  • 40g walnoten
  • 60g Bleu d'Auvergne
  • paar blaadjes basilicum
  • zout en peper
Zet een pan met kokend water klaar voor de pasta. Snij de sjalot en knoflook in plakjes en zet aan in de olijfolie. Bak deze tot ze mooi zacht en bruin zijn. Doe de pasta in de pan en kook al dente. Schil ondertussen de peer voor de helft en snijd hem in blokjes. Voeg deze toe aan de sjalot en laat even meebakken. Heb je nu wel een rijpe peer voeg deze dan pas op het laatst toe, anders wordt het snot. Snijd ondertussen de witlof in dikke repen (anders wordt dat ook snot :)) en voeg ook toe, samen met de honing en de mosterd. 
de lichtbruin gebakken peer en witlof
Giet je pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Breng het peer-witlof mengsel op smaak met een beetje zout en flink wat peper. Voeg de pasta en het kookvocht toe, warm even goed door en schep het op de borden. Maak af met verkruimelde walnoten en kaas, steek er voor de finishing touch nog wat blaadjes basilicum in.
Zo heb je binnen een half uur een heerlijke pasta op tafel staan!

njomnjom
Noora was weer een beetje gek aan het doen, ze heeft wat pasta op en de peer maar de blaadjes basilicum vond ze het allerlekkerst...




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...