Skip to main content

Gele Courgettesoep

In het weekend zijn we met z'n drietjes naar Antwerpen geweest, echt heel leuk. Overnacht in een kasteeltje bij de Kalmthoutse Heide en daar een flinke wandeling gemaakt. Op de terugweg nog even in Bergen op Zoom gestopt om te lunchen en een gigantische courgette mee te nemen: 


Omdat ik niet veel zin had om nog uitgebreid te koken heb ik er een lekker soepje van gemaakt. Ik had nog wat passata in de koelkast en opgeleukt met wat gebrand amandelschaafsel en wat prei uit de tuin is het een lekker soepje geworden.

Je hebt nodig:
  • 1kilo gele courgette, in blokjes
  • 2 gesnipperde sjalotten
  • 3 aardappels, geschild en in blokjes
  • 1tl kurkuma
  • 2el vloeibare bakboter
  • 2 gesneden knoflookteentjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bouillonblokje met 750ml water
  • 100ml passata
  • scheutje kookroom
  • wat fijngesneden prei
  • 50g gebruind amandelschaafsel
  • zout en peper
Zet de ui en knoflook aan in de boter, bak glazig. Voeg de courgette, kurkuma en aardappel toe en bak even mee. Voeg het bouillonblokje, passata , tijm, rozemarijn en het water toe en laat koken tot de aardappels gaar zijn.  Op dit punt haal ik er wat courgette en aardappel uit voor Noora, die kan dat lekker opknabbelen. Haal de takjes kruiden er weer uit, die hebben lang genoeg meegetrokken. Ga er met de staafmixer doorheen zodat ie mooi fijn is. Maak af met de kookroom, zout en peper. Serveer met het amandelschaafsel en de prei.

lekker gegrild knoflookbroodje erbij



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...