Van mijn schoonouders had ik vorige week een doosje heerlijke eieren meegekregen. Ze zijn wisselend van maat maar altijd met een lekker donkere dooier en vol van smaak. Om ze in een gerecht eer aan te doen heb ik daarom maar een pasta carbonara gemaakt. Die begint normaliter met uitgebakken spek maar dat is bij ons niet aan de orde. Dus maak ik 'm met rookkaas! Dan heb je toch dat hartige, rokerige. De slagroom heb ik vervangen door light kookroom. anders wordt het iets te veel van het goede :)
Je hebt nodig:
Je hebt nodig:
- 175g pasta
- 1 ei en 1eidooier, samen geklutst
- 100ml kookroom
- 1 grote ui, gehalveerd en in plakjes van 5mm
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 50g rookkaas, in reepjes zonder velletje
- een beetje versgeraspte parmezaan
- handje gesneden bladpeterselie
- een paar handen rucola
- 6 zongedroogde tomaten, fijngesneden
- een handje gehalveerde cherrytomaten
- 1 avocado, in plakjes
- olijfolie
- mosterd
- witte wijnazijn
- zout en peper
Maak eerst de salade klaar, zonder de dressing. Schenk deze er pas over als je gaat eten. Meng hiervoor de sla, avocado, tomaten en gedroogde tomaten. De dressing maak je door 1tl mosterd te mengen met 2el witte wijnazijn en 3el olijfolie, zout en peper.
Voor de pasta bak je de ui op zeer laag vuur in ongeveer 20min goudbruin. Kruid met veel peper en weinig zout. Voeg na 10min de knoflook toe. Zet dan ook de pasta op. Ik had schelpjes die na 11-13 minuten al dente zouden moeten zijn. Kook ze dan 10 minuten want ze garen nog wat door in de saus. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Hiermee kun je de saus wat aanlengen als hij te dik is.
Wanneer dit alles klaar staat giet je de kookroom bij de ui. Voeg de eieren toe en roer goed. Voeg de pasta toe en blijf dit op zeer laag vuur doorwarmen tot de saus begint in te dikken. Voeg de rookkaas en peterselie toe en roer goed door. Op dit punt voeg ik altijd een beetje kookvocht toe, de pasta blijft namelijk vocht opnemen. Hij is dus goed als ie net wat te dun lijkt, want tegen de tijd dat je bord op tafel staat is ie precies goed :). Serveer met de salade ernaast.
Noora at hetzelfde als wij, al had ik op haar groentes geen dressing gedaan. Aan tafel nog een stukje zongedroogde tomaat geprobeerd en de reactie: Hmmmmm, lekkah! Ze heeft alle stukjes van Niels' bord op. De sla was 'blaadje' en werd ook goedgekeurd. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ze meer groente op heeft als pasta. Maar daar hoor je mij niet over klagen...
Comments
Post a Comment