Skip to main content

Carbonara vega

Van mijn schoonouders had ik vorige week een doosje heerlijke eieren meegekregen. Ze zijn wisselend van maat maar altijd met een lekker donkere dooier en vol van smaak. Om ze in een gerecht eer aan te doen heb ik daarom maar een pasta carbonara gemaakt. Die begint normaliter met uitgebakken spek maar dat is bij ons niet aan de orde. Dus maak ik 'm met rookkaas! Dan heb je toch dat hartige, rokerige. De slagroom heb ik vervangen door light kookroom. anders wordt het iets te veel van het goede :)

Je hebt nodig:

  • 175g pasta
  • 1 ei en 1eidooier, samen geklutst
  • 100ml kookroom
  • 1 grote ui, gehalveerd en in plakjes van 5mm
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 50g rookkaas, in reepjes zonder velletje
  • een beetje versgeraspte parmezaan
  • handje gesneden bladpeterselie
  • een paar handen rucola
  • 6 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • een handje gehalveerde cherrytomaten
  • 1 avocado, in plakjes
  • olijfolie
  • mosterd
  • witte wijnazijn
  • zout en peper
Maak eerst de salade klaar, zonder de dressing. Schenk deze er pas over als je gaat eten. Meng hiervoor de sla, avocado, tomaten en gedroogde tomaten. De dressing maak je door 1tl mosterd te mengen met 2el witte wijnazijn en 3el olijfolie, zout en peper.
Voor de pasta bak je de ui op zeer laag vuur in ongeveer 20min goudbruin. Kruid met veel peper en weinig zout. Voeg na 10min de knoflook toe. Zet dan ook de pasta op. Ik had schelpjes die na 11-13 minuten al dente zouden moeten zijn.  Kook ze dan 10 minuten want ze garen nog wat door in de saus. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Hiermee kun je de saus wat aanlengen als hij te dik is.
Wanneer dit alles klaar staat giet je de kookroom bij de ui. Voeg de eieren toe en roer goed. Voeg de pasta toe en blijf dit op zeer laag vuur doorwarmen tot de saus begint in te dikken. Voeg de rookkaas en peterselie toe en roer goed door. Op dit punt voeg ik altijd een beetje kookvocht toe, de pasta blijft namelijk vocht opnemen. Hij is dus goed als ie net wat te dun lijkt, want tegen de tijd dat je bord op tafel staat is ie precies goed :). Serveer met de salade ernaast.


Noora at hetzelfde als wij, al had ik op haar groentes geen dressing gedaan. Aan tafel nog een stukje zongedroogde tomaat geprobeerd en de reactie: Hmmmmm, lekkah!  Ze heeft alle stukjes van Niels' bord op. De sla was 'blaadje' en werd ook goedgekeurd. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ze meer groente op heeft als pasta. Maar daar hoor je mij niet over klagen...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...