Hoe? Flauwgevallen imam? Dit is weer een recept uit de Veggiestan, dat prachtige boek met oosterse recepten. Het is een oude favoriet die ik zelfs eens op een uitgebreid kerstdiner heb geserveerd. Het is simpel gezegd gestoofde aubergine met een hoop ui, tomaat en knoflook. Maar je hebt nog nooit aubergine geproefd zoals deze, dat weet ik zeker. Superzacht, bijna romig en heel hartig (umami). Hij is het lekkerst als je hem de dag ervoor maakt, ideaal dus voor etentjes. Begeleid door een kruidige bulgur die de jus goed kan opnemen is het een van de lekkerste recepten die ik ken. En de naam? Legende gaat dat de imam flauwviel toen hij dit gerecht voor het eerst proefde...
Je hebt nodig:
Voor de bulgur heb je nodig:
Je hebt nodig:
- 2 middelgrote aubergines
- 4 rijpe tomaten, in plakjes
- 2 rode uien, in plakken
- 4 tenen knoflook, in plakjes
- 1 el bruine suiker
- scheutje citroensap
- 1/2 theelepeltje gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zoet paprikapoeder
- 5 el extra vergine olijfolie
- zout en peper
Halveer de aubergines maar laat het kroontje zitten. Snij een V uit het dikke deel, zodat je een soort holte krijgt en trek met een dunschiller een zebrapatroon op de buitenkant. Verhit 2el olie in een pan en bak de 4 halve aubergines in een minuut of 7 om en om bruin. Haal ze uit de pan, voeg weer 2 el olie toe en bak hierin de ui en knoflook zachtjes goudbruin. Voeg suiker, de twee paprikapoeders, citroensap, tomaten en een beetje zout en peper toe en bak nog een paar minuten. Voeg 100ml water en de laatste el olie toe, roer door en leg de aubergines terug in de pan. Schep alle holtes goed vol met het tomatenmengsel, ze moeten zich helemaal volzuigen met de saus. Nu is het een kwestie van vuur laag, deksel op de pan en 45-60 minuten laten sudderen. Check een paar keer of hij niet droogkookt, voeg anders nog een beetje water toe. Klaar!
resultaat na 50 minuten |
- 175g bulgur
- 500ml bouillon (van een blokje)
- 2 bosuitjes, in plakjes
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 avocado, in dunne plakjes
- 1/2 bosje peterselie, fijngehakt
- klein handje gebroken walnoten
- 1 el olijfolie
- beetje peper
- gedroogde chilivlokken (optioneel)
Bak de uitjes aan in de olie, voeg vrijwel meteen de bulgur toe. Roer een aantal minuten om (net als risotto) tot de korrels glanzen. Blus af met de bouillon, zover dat er een duim vocht boven de bulgur staat. Kook in ongeveer 15 minuten gaar met de deksel op de pan. Let op dat het niet droogkookt. Wanneer de bulgur alle vocht heeft opgenomen maak je hem af met de peterselie, walnoten, avocado en wat peper. Hou wat peterselie achter voor over de aubergines. Maak het bord op met de aubergines en de bulgur, zorg dat je alle lekkere jus uit de pan hebt. Bestrooi met nog wat peterselie en eventueel wat chilivlokken. Nu kan het feestje beginnen :).
Wat ook leuk is om te weten; dit is een maaltijd die je zonder schroom aan een vleeseter kunt voorzetten. Hij zal niks missen. Maar tegelijkertijd is het volledig veganistisch!
Comments
Post a Comment