Skip to main content

Flauwgevallen imam

Hoe? Flauwgevallen imam? Dit is weer een recept uit de Veggiestan,  dat prachtige boek met oosterse recepten. Het is een oude favoriet die ik zelfs eens op een uitgebreid kerstdiner heb geserveerd.  Het is simpel gezegd gestoofde aubergine met een hoop ui, tomaat en knoflook. Maar je hebt nog nooit aubergine geproefd zoals deze, dat weet ik zeker. Superzacht, bijna romig en heel hartig (umami). Hij is het lekkerst als je hem de dag ervoor maakt, ideaal dus voor etentjes. Begeleid door een kruidige bulgur die de jus goed kan opnemen is het een van de lekkerste recepten die ik ken. En de naam? Legende gaat dat de imam flauwviel toen hij dit gerecht voor het eerst proefde...

Je hebt nodig:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 4 rijpe tomaten, in plakjes
  • 2 rode uien, in plakken
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 el bruine suiker
  • scheutje citroensap
  • 1/2 theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Halveer de aubergines maar laat het kroontje zitten. Snij een V uit het dikke deel, zodat je een soort holte krijgt en trek met een dunschiller een zebrapatroon op de buitenkant. Verhit 2el olie in een pan en bak de 4 halve aubergines in een minuut of 7 om en om bruin. Haal ze uit de pan, voeg weer 2 el olie toe en bak hierin de ui en knoflook zachtjes goudbruin. Voeg suiker, de twee paprikapoeders, citroensap, tomaten en een beetje zout en peper toe en bak nog een paar minuten. Voeg 100ml water en de laatste el olie toe, roer door en leg de aubergines terug in de pan. Schep alle holtes goed vol met het tomatenmengsel, ze moeten zich helemaal volzuigen met de saus. Nu is het een kwestie van vuur laag, deksel op de pan en 45-60 minuten laten sudderen. Check een paar keer of hij niet droogkookt, voeg anders nog een beetje water toe. Klaar!

resultaat na 50 minuten
Voor de bulgur heb je nodig:

  • 175g bulgur
  • 500ml bouillon (van een blokje)
  • 2 bosuitjes, in plakjes
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 avocado, in dunne plakjes
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt
  • klein handje gebroken walnoten
  • 1 el olijfolie
  • beetje peper
  • gedroogde chilivlokken (optioneel)
Bak de uitjes aan in de olie, voeg vrijwel meteen de bulgur toe. Roer een aantal minuten om (net als risotto) tot de korrels glanzen. Blus af met de bouillon, zover dat er een duim vocht boven de bulgur staat.  Kook in ongeveer 15 minuten gaar met de deksel op de pan. Let op dat het niet droogkookt. Wanneer de bulgur alle vocht heeft opgenomen maak je hem af met de peterselie, walnoten, avocado en wat peper. Hou wat peterselie achter voor over de aubergines. Maak het bord op met de aubergines en de bulgur, zorg dat je alle lekkere jus uit de pan hebt. Bestrooi met nog wat peterselie en eventueel wat chilivlokken. Nu kan het feestje beginnen :).


Wat ook leuk is om te weten; dit is een maaltijd die je zonder schroom aan een vleeseter kunt voorzetten. Hij zal niks missen. Maar tegelijkertijd is het volledig veganistisch!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...