Skip to main content

Schorseneer, andijvie, ei

Ik word altijd zo blij als Niels van de markt terugkomt met leuke groente! Deze keer was het een grote zak schorseneren. Het zijn geen schatjes om schoon te maken maar als ze klaar zijn is het een van de lekkerste groentes die ik ken. 
Wanneer je ze koopt zijn het lange zanderige bruine stengels, met aan het uiteinde soms nog wat loof. Je schilt ze door ze bij dat loof vast te pakken en ze snel met een dunschiller rondom te schillen. Snij in stukken van 3-4 centimeter en gooi de stukken meteen in een bak met water met wat citroensap, anders verkleuren ze. 


zanderige bedoening :)
Wanneer je ze goed hebt afgespoeld zijn ze klaar om te koken. Raak de stengels maar vluchtig en met natte handen aan want ze plakken verschrikkelijk! Het is het enige nadeel aan schorseneren, dat spul krijg je bijna niet van je handen af. Als je ze schilt zoals beschreven is er niks aan de hand :).
Je kunt er vanalles mee doen: koken, stoven, bakken, in hartige taart stoppen. Belangrijk is wel om ze echt gaar te koken, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Het wordt weleens de armeluis asperge genoemd maar dit doet ze geen eer aan, misschien zijn ze zelfs wel lekkerder dan asperges...

Je hebt nodig:
  • 500g geschilde schorseneren (700g ongeschild), in stukjes van 3-4cm
  • 1/2 krop andijvie, liefst de lichte blaadjes
  • witte wijnazijn
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 lente uitje
  • 200g rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
  • wat gedroogde chili vlokken 
  • zout en peper
Zet een pan water klaar met wat witte wijnazijn en zout erin, kook hierin de schorseneren voor een half uur tot ze mooi gaar zijn maar nog wel stevig. Snij ondertussen de andijvie en lente ui in heel dunne reepjes en zet een pan op het vuur met water en weer een scheutje witte wijnazijn. Wanneer de schorseneren gaar zijn giet je ze af en bak ze in het klontje boter lichtbruin. Strooi er een beetje zout overheen. Maak een beetje dressing van weer wat azijn, met olijfolie, zout en peper. Neem een grote slaschaal, doe hier de schorseneren in en giet de dressing erover. Wanneer deze wat zijn afgekoeld meng je de andijvie erdoor. In de bakpan waar de schorseneren uitkwamen bak je nu de garnalen met een wat zout en de chili vlokken. De pan met water en azijn moet nu wel aan de kook zijn; draai het vuur zo laag dat het water nog maar net kookt en breek er heel voorzichtig een eitje boven. Kom er zo min mogelijk aan en laat 3 minuten garen, tot het eiwit gestold is. Leg ondertussen een bergje salade op een groot bord. Schep met een schuimspaan voorzichtig het eitje uit de pan en leg het op de salade. Herhaal met het tweede eitje en verdeel de garnalen over de borden.

zie rechts van het eiwit de lopende dooier :)
Noora heeft in haar eentje wel 10 stukken schorseneer op. In eerste instantie zei ze telkens 'pompoen' voor ze weer een stuk in haar mond propte.. Waarschijnlijk omdat ze dat ook heel lekker vindt. 
Het geheel heb ik geserveerd met een aardappelpureetje uit de oven ernaast, ook dat ging er bij Madam goed in!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...