Ik word altijd zo blij als Niels van de markt terugkomt met leuke groente! Deze keer was het een grote zak schorseneren. Het zijn geen schatjes om schoon te maken maar als ze klaar zijn is het een van de lekkerste groentes die ik ken.
Wanneer je ze koopt zijn het lange zanderige bruine stengels, met aan het uiteinde soms nog wat loof. Je schilt ze door ze bij dat loof vast te pakken en ze snel met een dunschiller rondom te schillen. Snij in stukken van 3-4 centimeter en gooi de stukken meteen in een bak met water met wat citroensap, anders verkleuren ze.
Wanneer je ze goed hebt afgespoeld zijn ze klaar om te koken. Raak de stengels maar vluchtig en met natte handen aan want ze plakken verschrikkelijk! Het is het enige nadeel aan schorseneren, dat spul krijg je bijna niet van je handen af. Als je ze schilt zoals beschreven is er niks aan de hand :).
Wanneer je ze koopt zijn het lange zanderige bruine stengels, met aan het uiteinde soms nog wat loof. Je schilt ze door ze bij dat loof vast te pakken en ze snel met een dunschiller rondom te schillen. Snij in stukken van 3-4 centimeter en gooi de stukken meteen in een bak met water met wat citroensap, anders verkleuren ze.
zanderige bedoening :) |
Je kunt er vanalles mee doen: koken, stoven, bakken, in hartige taart stoppen. Belangrijk is wel om ze echt gaar te koken, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Het wordt weleens de armeluis asperge genoemd maar dit doet ze geen eer aan, misschien zijn ze zelfs wel lekkerder dan asperges...
Je hebt nodig:
- 500g geschilde schorseneren (700g ongeschild), in stukjes van 3-4cm
- 1/2 krop andijvie, liefst de lichte blaadjes
- witte wijnazijn
- 2 eieren
- olijfolie
- klontje boter
- 1 lente uitje
- 200g rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
- wat gedroogde chili vlokken
- zout en peper
Zet een pan water klaar met wat witte wijnazijn en zout erin, kook hierin de schorseneren voor een half uur tot ze mooi gaar zijn maar nog wel stevig. Snij ondertussen de andijvie en lente ui in heel dunne reepjes en zet een pan op het vuur met water en weer een scheutje witte wijnazijn. Wanneer de schorseneren gaar zijn giet je ze af en bak ze in het klontje boter lichtbruin. Strooi er een beetje zout overheen. Maak een beetje dressing van weer wat azijn, met olijfolie, zout en peper. Neem een grote slaschaal, doe hier de schorseneren in en giet de dressing erover. Wanneer deze wat zijn afgekoeld meng je de andijvie erdoor. In de bakpan waar de schorseneren uitkwamen bak je nu de garnalen met een wat zout en de chili vlokken. De pan met water en azijn moet nu wel aan de kook zijn; draai het vuur zo laag dat het water nog maar net kookt en breek er heel voorzichtig een eitje boven. Kom er zo min mogelijk aan en laat 3 minuten garen, tot het eiwit gestold is. Leg ondertussen een bergje salade op een groot bord. Schep met een schuimspaan voorzichtig het eitje uit de pan en leg het op de salade. Herhaal met het tweede eitje en verdeel de garnalen over de borden.
zie rechts van het eiwit de lopende dooier :) |
Noora heeft in haar eentje wel 10 stukken schorseneer op. In eerste instantie zei ze telkens 'pompoen' voor ze weer een stuk in haar mond propte.. Waarschijnlijk omdat ze dat ook heel lekker vindt.
Het geheel heb ik geserveerd met een aardappelpureetje uit de oven ernaast, ook dat ging er bij Madam goed in!
Comments
Post a Comment