Zo klinkt het zo simpel. En eigenlijk is het ook simpel, maar de smaken zijn echt super! Vandaag heb ik met ei gevulde tomaten gemaakt op een bed van pitabrood. Daarnaast heb ik spinaziekoekjes gebakken. De recepten komen uit Veggiestan, echt een fijn boek voor wie van lekker oosters eten houdt. Alleen zag ik al aan beide recepten dat de bereidingstijden en hoeveelheden ingrediënten niet klopten. Zo moesten de gevulde tomaten een kwartier in de oven, dat was bij mij toch echt drie kwartier, voor de dooier gaar was. Als ik bij de spinaziekoekjes de hoeveelheid vocht had toegevoegd die in het recept stond, had ik spinaziesoep gehad...
Maar dit heb ik allemaal aangepast, dus kookze!
Voor de tomaten heb je nodig:
Maar dit heb ik allemaal aangepast, dus kookze!
Voor de tomaten heb je nodig:
- 3 flinke tomaten
- 3 eieren
- 3 pitabroodjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- olijfolie
- 1/2tl kurkuma
- 1tl marjoraan, of tijm
- Zout en peper
- Za'atar*
- 50g geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het dakje van de tomaten en hol de tomaat uit met een scherp lepeltje. Probeer zoveel mogelijk sap te bewaren! Hak het dakje en het binnenste van de tomaten grof. Fruit in de olie de ui en knoflook glazig. Voeg tomaat, kurkuma, marjoraan, peper en een beetje zout toe, draai na 30 seconden het vuur uit. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg daar de gehalveerde pitabroodjes in. Doe in elke uitgeholde tomaat wat van het uimengsel en verdeel de rest over de pitabroodjes. Plaats de tomaten op het brood en breek een ei in elke tomaat. Bestrooi met de kaas en za'atar en zet voor 40-45 minuten in de oven.
* Za'atar is een kruidenmix die bestaat uit sumak, chili, tijm en sesamzaad. Aangezien ik dat niet in huis heb maar wel alle losse ingrediënten heb ik deze los gebruikt. Sumak en za'atar kun je krijgen bij de Turkse winkel en het is echt het puntje op de I bij dit gerecht, dus niet weglaten!
de tomaatjes voor de kaas erover gaat |
Voor de spinaziekoekjes heb je nodig:
- 400g spinazie, even gaar gestoofd in z'n waswater en goed uitgeknepen
- 3 witte boterhammen, in blokjes
- 50ml melk
- 25g boter, gesmolten
- 1 ei, geklutst
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- vers geraspte nootmuskaat
- 4el bloem, evt extra
- sesamzaad, ter garnering
- zout en peper
Lekker simpel dit: Meng de melk met het brood en laat even weken. Meng daarna alle andere ingrediënten erdoor en kijk of de consistentie goed is. Het moet wat op deeg lijken. Maak twaalf 'koekjes' door het mengsel op de bakplaat met bakpapier te scheppen. Garneer met het sesamzaad. Daarna mag deze een half uur in de oven waar de tomaten al in staan. Daar rijzen ze nog iets en worden ze mooi bruin.
de koekjes voor ze de oven in gaan |
Er komen weinig pannen aan dit gerecht te pas, alleen om de spinazie te koken. Ik heb de gerechten geserveerd met een salade van wat verse spinazieblaadjes, koriander en avocado. Noora kon er geen genoeg van krijgen, in haar ogen waren het inderdaad koekjes! En dan nog met drie andere favorieten; tomaat, brood en ei...
eindresultaat.. |
Gebruik je hiervoor vleestomaten?
ReplyDeleteNee, die hebben vrijwel geen smaak. Wat grotere trostomaten en anders gewone tomaten zijn zoeter :)
ReplyDeleteZiet er weer lekker uit! :-)
ReplyDeleteGroet, Koekiemonster