Skip to main content

Andijvie, basilicum, citroen en amandel

Niels is fan van andijviestamppot. Ik niet. Behalve als je er wat leuks mee doet. Niet alleen aardappels en groente door elkaar gooien en klaar. Omdat we geen vlees eten hebben we ook geen jus of iets dergelijks, dan zou het helemaal saai zijn.  Dus dat betekent opleuken! Het idee voor het recept komt bij Niels vandaan. Hij moest filmen bij een bloggers event van de firma Bredemeijer, die van de theepotten. Daar werd door een theesommelier thee geserveerd naast diverse gerechten, in plaats van wijn. Deze stamppot werd begeleid door een thee die naar zeewier smaakte...

Je hebt nodig:

  • 600g kruimige aardappelen, geschild en doorgesneden
  • 1/2 krop andijvie (200g), in reepjes
  • 1/2 bosje basilicum, grof gehakt
  • 75g witte amandelen
  • 40g parmezaan, geraspt
  • 100ml kookroom light
  • rasp van een halve citroen
  • zout en peper
Eigen toevoeging:
  • Half bosje bundelzwammen (van de markt)
  • teen knoflook, fijngehakt
  • sjalotje, in plakjes
  • klein klontje boter
  • zout en peper

de bundelzwam
Kook de aardappels in gezouten water gaar.  Bak de amandelen in een pannetje zonder vet goudbruin. Giet de aardappels af en voeg de kookroom toe, terwijl de pan nog op heel laag vuur staat, dan koelt het niet af. Stamp er een puree van en voeg hand voor hand de andijvie toe. Meng er de parmezaan, citroenrasp en basilicum doorheen en breng op smaak met zout en peper. Hak 3/4 van de amandelen grof en meng er ook doorheen, de rest bewaar je voor de garnering.  Bak in een pannetje de ui en knoflook in de boter zacht, voeg de zwammetjes toe en bak lekker bruin. bestrooi met zout en peper.
Serveer het stamppotje bestrooid met de amandelen en de paddestoelen.


Het verrassende aan dit recept is de frisheid van de citroen. Het is, zeker met de noten en paddestoelen er overheen, een warm en hartig gerecht. Maar die citroen geeft er net wat extra's aan, zonder overheersend te zijn, wat met citroensap waarschijnlijk wel zou gebeuren. Echt het proberen waard!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...