Niels is fan van andijviestamppot. Ik niet. Behalve als je er wat leuks mee doet. Niet alleen aardappels en groente door elkaar gooien en klaar. Omdat we geen vlees eten hebben we ook geen jus of iets dergelijks, dan zou het helemaal saai zijn. Dus dat betekent opleuken! Het idee voor het recept komt bij Niels vandaan. Hij moest filmen bij een bloggers event van de firma Bredemeijer, die van de theepotten. Daar werd door een theesommelier thee geserveerd naast diverse gerechten, in plaats van wijn. Deze stamppot werd begeleid door een thee die naar zeewier smaakte...
Je hebt nodig:
Het verrassende aan dit recept is de frisheid van de citroen. Het is, zeker met de noten en paddestoelen er overheen, een warm en hartig gerecht. Maar die citroen geeft er net wat extra's aan, zonder overheersend te zijn, wat met citroensap waarschijnlijk wel zou gebeuren. Echt het proberen waard!
Je hebt nodig:
- 600g kruimige aardappelen, geschild en doorgesneden
- 1/2 krop andijvie (200g), in reepjes
- 1/2 bosje basilicum, grof gehakt
- 75g witte amandelen
- 40g parmezaan, geraspt
- 100ml kookroom light
- rasp van een halve citroen
- zout en peper
Eigen toevoeging:
- Half bosje bundelzwammen (van de markt)
- teen knoflook, fijngehakt
- sjalotje, in plakjes
- klein klontje boter
- zout en peper
de bundelzwam |
Kook de aardappels in gezouten water gaar. Bak de amandelen in een pannetje zonder vet goudbruin. Giet de aardappels af en voeg de kookroom toe, terwijl de pan nog op heel laag vuur staat, dan koelt het niet af. Stamp er een puree van en voeg hand voor hand de andijvie toe. Meng er de parmezaan, citroenrasp en basilicum doorheen en breng op smaak met zout en peper. Hak 3/4 van de amandelen grof en meng er ook doorheen, de rest bewaar je voor de garnering. Bak in een pannetje de ui en knoflook in de boter zacht, voeg de zwammetjes toe en bak lekker bruin. bestrooi met zout en peper.
Serveer het stamppotje bestrooid met de amandelen en de paddestoelen.
Comments
Post a Comment