Eigenlijk gewoon een nieuwerwets woord voor Cruesli. Al is dat ook weer een merknaam van Quaker die staat voor gebakken muesli. Het verschil tussen wat je in de winkel koopt met wat je zelf maakt is gigantisch. Bij 'koken met Karin' een mooi vergelijkingslijstje gevonden:
Quaker Cruesli 4 noten
Inhoud:
Havermout (33%), tarwe (19%), suiker, zonnebloemolie (10%), glucosestroop, paranoten (3,3%), hazelnoten (3,3%), geroosterde amandelen (2,8%), pecannoten (2,0%), rijstebloem (1,4%), tarwebloem, honing (0,5%), kleurstof (karamel), hazelnootaroma, antioxidant (tocoferol).
Inhoud:
Havermout (33%), tarwe (19%), suiker, zonnebloemolie (10%), glucosestroop, paranoten (3,3%), hazelnoten (3,3%), geroosterde amandelen (2,8%), pecannoten (2,0%), rijstebloem (1,4%), tarwebloem, honing (0,5%), kleurstof (karamel), hazelnootaroma, antioxidant (tocoferol).
Je ziet als je bovenstaande lijst vergelijkt met het recept hieronder dat Quaker 11.4% noten gebruikt, het recept gaat richting 30%. Daarnaast zit er 10% olie in, ik red net de 5%. Maar wat het nog erger maakt is dat er achter de suiker en glucosestroop (vloeibare suiker) geen percentages staan. De smiechten... Ik schat dat de pakken cruesli voor 60% uit suiker bestaan. Echt heel gezond. Dus zelf maken is een stuk beter en het kost je echt maar 20 minuten.
Zelf maken?
Nodig voor 1 pot:
Nodig voor 1 pot:
- 200 g havermout
- 50 g amandelen
- 50 g hazelnoten
- 50 g pecannoten
- 50 g walnoten
- 50 g zonnebloempitten
- 50 g gedroogde cranberry's of rozijnen
- 50 g gedroogde vijgen
- 4 grote el honing
- 2 grote el arachideolie
- snufje zout
- snuf kaneel
- snufje foelie
Warm de oven voor op 170 graden. Hak alle noten grof en verdeel ze over de met ovenpapier beklede bakplaat. Strooi de havermout er overheen met de kruiden. Verwarm de olie met de honing in een steelpannetje en bedruip de havermout ermee. Schep goed door, verdeel gelijkmatig over de bakplaat en zet 'm in de oven. Controleer elke vijf minuten, je wil niet dat ie verbrandt maar hij mag wel wat kleur krijgen. Wanneer het aan de randjes wat bruin wordt schep je het nog eens om. Met 15 tot 20 minuten is het wel klaar, dat ligt ook aan hoe goed je oven is. Laat het mengsel volledig afkoelen, dan wordt het mooi krokant en krijg je ook van die lekkere brokjes. Op dat moment meng je er de gedroogde vruchten doorheen en doe je het in een goed afsluitbare pot. Heerlijk met wat Griekse yoghurt erbij...
Wil je mijn granola proeven, dan kun je deze ook proeven bij Just Sayin', een prachtig winkeltje annex koffiezaak in de Plint in Tilburg. Dit is ook Niels' nieuwe werkplek, een gaaf nieuw pand vol jonge creatieve ondernemers, naast de 013.
Niels heeft ook de nieuwe achtergrond ontworpen voor de blog, met hele mooie herfstgroentes. Daar word ik zo blij van!
Comments
Post a Comment