Skip to main content

Hollandse couscous

Het was een drukke dag vandaag, vandaar een simpele doch smakelijke maaltijd. Het hoeft ook niet altijd mega ingewikkeld, binnen een half uurtje staat het op tafel en je hebt ook nog weinig afwas, ook erg fijn :). Halloumi is een geweldige Turkse bakkaas die het geweldig doet in de grillpan. Ik heb deze gekocht bij de AH dus geen excuus om 'm niet te proberen!

Je hebt nodig:

  • 175g couscous
  • 300ml net gekookt water
  • 125g knolselderij, in blokjes van 0.5x0.5 (brunoise)
  • 100g wortelen, brunoise
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • 1/2 prei, in dunne halve plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel za'atar
  • een bosje koriander,  steeltjes fijngehakt en blaadjes geplukt
  • 200g kwark
  • 3el olijfolie
  • zout en peper
  • ringetjes rode peper, naar smaak
  • 200g Halloumi, in dunne plakjes
Verwarm de oven voor op 150 graden. Bak in een ovenvaste pan in een eetlepel olie de ui met de knolselderij en wortel aan. Laat op halfhoog vuur wat bruin en gaar worden. Voeg 3/4e van de knoflook, koriandersteeltjes, prei, kaneel en za'atar toe en bak even mee.  Breng op smaak met zout en peper. Voeg de couscous toe en schep goed om. Schenk er zoveel water overheen dat de couscous net onder staat. Dek de pan af met aluminiumfolie en laat zo een paar minuten staan. Haal de alufolie er even af, schep goed door en dek 'm weer af. Zet de pan nu nog ongeveer 15 minuten in de oven. Zo krijgt de couscous alle tijd het water op te nemen, is ie goed heet en heeft ie straks een mooie losse korrel.
Ondertussen verwarm je een grillpan op halfhoog vuur. Smeer de Halloumi in met 1el olijfolie en leg de plakjes in de pan. Dit mag rustig even lijven liggen, de kaas smelt niet dus laat het mooi bruin worden. Meng in een schaaltje de laatste kwart van de knoflook, wat gehakte korianderblaadjes, de laatste lepel olijfolie met de kwark en breng op slaak met zout en peper. Draai de Halloumi en dek ondertussen de tafel :).
Serveer de Halloumi bovenop de couscous met een lepel yoghurt en maak desgewenst af met koriander en rode peper.

Goeie kaas!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...