Skip to main content

Fiesta Mexicana

Dineetje voor de schoonouders vandaag! Het was de bedoeling iets makkelijks te doen maar ik kon het toch niet laten; het is een Mexicaans feestmaal geworden. Het was ook nog veel te veel dus morgenmiddag doen Niels en ik nog een mini fiesta om het allemaal op te maken. De basis is een lekkere bonenstoof met tortilla's en taco's. Met wat guacamole en salade erbij heb je al een volwaardige maaltijd. De gerechten die ernaast staan zijn de kersen op de taart. Zo is er ook nog een ceviche van schelvis, deze zou het ook prima doen als een voorgerecht. Ook voor het eerst een rijstsalade gemaakt die verassend lekker is.  Deze is ook heel geschikt voor in de lunchtrommel of bij een picknick. 
Het voornaamste is dat het 'taartjes maken' van je tortilla zo gezellig is. Overal bakjes, de een pakt wat van dit en de ander wat van dat. Een lekker wijntje erbij en de avond kan niet meer stuk!
De recepten van de bonenstoof, guacamole, rijstsalade en ceviche zet ik ik even los, zo kun je zelf beslissen wat je maakt. De tortilla's en taco's warm je op volgens de gebruiksaanwijzing :)

bonen, guacamole, jalapeno en tortilla's

Voor de 4 persoons bonenstoof heb je nodig:
  • 1 rode ui, in halve maantjes
  • 1/2 rode peper, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 blik ogenbonen (300g) afgespoeld
  • 1/2 blik zwarte bonen (150g) afgespoeld
  • klein blikje chilibonen (150g)
  • 1 pakje tomatenblokjes (200g)
  • 1 rijpe tomaat, in blokjes
  • 200g vega gehakt
  • 1tl komijnpoeder
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • 1tl gedroogde oregano
  • 1blokje raw chocolate
  • 2el olijfolie
  • handje gehakte koriander
  • zout en peper
Fruit de ui, knoflook, peper en paprika aan in de olie. Laat bakken tot glazig en voeg gehakt, komijnpoeder en gerookt paprikapoeder toe. Bak dit ook even goed mee, tot je de komijn begint te ruiken. Voeg het pak tomatenblokjes toe samen met de oregano, alle bonen en chocolade. Laat dit zeker 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de rijpe tomaat toe. Bestrooi voor het opdienen met de koriander.

Voor een flinke bak guacamole:
  • 2 rijpe avocado's
  • 1 klein gesnipperd sjalotje
  • 1cm rode peper, heel fijn gesneden
  • 1 klein teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 3el magere kwark
  • 1el olijfolie
  • handje fijngesneden koriander 
  • zout en peper
Halveer de avocado's, verwijder de pit en kerf het vruchtvlees kruislings in, zo vaak en fijn als je kunt. Lepel ze uit, meng ze met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Het kan bijna niet simpeler. 


ceviche, rucola, kaas en rijstsalade
De ceviche kan zoals gezegd ook als voorgerecht. Dit zou een mooie hoeveelheid zijn voor 4 personen met wat sla of mais erbij.
Je hebt nodig:
  • 250g kabeljauw of schelvis, in blokjes van 1.5 cm
  • 3cm rode peper, in heel fijne ringetjes
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • rasp van 1 limoen
  • sap van 3 limoenen
  • 1/4 rood uitje, gesnipperd
  • flinke snuf zout
  • paar druppels olijfolie
Meng alle ingrediënten door elkaar en laat ongeveer 10 minuten 'garen' in de limoensap. De vis is klaar wanneer deze niet meer doorschijnend is. Dan is ie zacht, mals en heel fris van smaak. Serveer door het sap af te gieten en te bedruppelen met wat olijfolie.

Rijstsalade (bijgerecht voor 4 personen):
  • 100g basmatirijst, gaar en afgekoeld
  • 1/2 blik zwarte bonen, afgespoeld
  • 1 rijpe tomaat, in blokjes zonder zaadlijsten
  • 1/2 rode ui, in dunne halve ringetjes
  • handje fijngesneden koriander
  • 3el witte wijnazijn
  • 2el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Wederom simpel: Meng de dressing van azijn, olijfolie, zout en peper in een schaal. Meng daar alle andere ingrediënten doorheen en proef of deze goed genoeg op smaak is.  Serveer met de rest van het 'buffet'.


Hiernaast serveerde ik voor de liefhebber nog dun gesneden Jalapeno pepers, geraspte belegen kaas en wat rucola. Voor Noora had ik wat tomaat en komkommer gesneden en een tortilla belegd met wat rijstsalade en guacamole. Dat vond ze allemaal heerlijk. De bonenstoof was iets te pittig en de vis vond ze wat te zuur maar al met al had ze toch een flink bord groentes en tortilla op. Erna heeft ze nog het restant van de guacamole opgegeten. Daar wordt ze echt heel blij van!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...