Skip to main content

Frittata met raapstelen, bonen en mozzarella

Raapstelen, de stelen van een raap. De meiraap welteverstaan. Het zijn de jonge scheuten, nog sappig van het vele water, fris van smaak met een licht bittertje. Ik dacht dat het een lentegroente was maar op de markt waren ze volop te krijgen. Klassiek in een stamppotje maar daar had ik vandaag niet zo'n zin in. Het is een gevulde omelet geworden met een salade en broodsoldaatjes, lekker fris en gezond door de vele groenten. De bonen die ik heb gebruikt waren een paar maanden terug over van een ander gerecht (namelijk deze) en konden hier goed doorheen. Heb je dat niet gebruik je gewoon de diepvriesbonen uit de supermarkt.

Je hebt nodig:

  • 250g raapstelen, gewassen en grof gehakt
  • 200g diepvries tuinbonen of erwten (of beide)
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 5 eieren
  • 30ml kookroom of slagroom
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakken
  • zout en peper
  • 1/2 sjalotje, in dunne ringetjes
  • 100g spinazie
  • 3el witte wijnazijn
  • 2el extra vierge olijfolie
  • 5 bruine boterhammen
  • wat pesto (ik had nog wat staan van een paar dagen geleden)
  • handje verse bieslook, fijngesneden
Warm de oven voor op 220 graden. Neem een ovenvaste koekenpan en leg hier een vel bakpapier in. vul de bodem van de pan met de helft van de raapstelen, de helft van de bonen, de knoflook en de bosui. Klop in een kom de eieren los met de room, zout en peper en giet dit over de groenten. Beleg met de plakken mozzarella en bestrooi met wat extra peper. Zet de frittata voor 30 minuten in de oven. 
De frittata vers uit de oven
Voor de salade meng je in een grote kom eerst de sjalot met de azijn. Zo wordt de sjalot zachter en minder scherp van smaak. Voeg olie, zout en peper toe en meng tot een dressing. Voeg de rest van de raapstelen en bonen plus de spinazie en bieslook toe en meng goed. 
De broodsoldaatjes zijn niets anders dan geroosterde boterhammen (dit keer besmeerd met de pesto) die je in rechte stroken snijdt. Je bakt ze de laatste 10 minuten van de frittata onder in de oven mee, bespaart weer tijd en energie :).
Serveer een kwart tot 1/3e frittata per persoon, met de salade en broodsoldaatjes ernaast.

smakelijk eten!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...