In mijn groentela lag nog een grote zak bietjes. Een hele grote zak. Heb toen maar besloten er een stoofgerecht mee te maken dat Niels al eens ooit geprobeerd had, daar kun je een hoop bietjes in kwijt. Het origineel komt uit The Green Kirchen van David Frankiel, maar daar kloppen wat dingen niet in. Niels heeft dat recept toen gevolgd en geloof me, keiharde bieten in een stoof zijn geen succes. In het origineel laten ze het maar 30 minuten stoven, bij mij heeft het 70 minuten op het vuur gestaan. Het is elke minuut waard, want als resultaat heb je een heerlijke hartverwarmende stoof waarbij je niet eens in de gaten hebt dat het wederom een veganistisch gerecht is.
Skordalia is een Griekse aardappelpuree met olijfolie en knoflook. Heerlijk om bij de wijnsaus van de bieten te eten, pittig en toch romig.
Skordalia is een Griekse aardappelpuree met olijfolie en knoflook. Heerlijk om bij de wijnsaus van de bieten te eten, pittig en toch romig.
Je hebt nodig:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3-4 tenen knoflook, gesnipperd
- 4 grote bieten, in blokjes van 2/3cm
- 6 wortels, grof gesneden
- 3 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- zeezout en versgemalen peper
- 3 tomaten, in grove blokjes
- 250 ml rode wijn
- 400 ml groentebouillon
- 150g kastanjechampignons, grote exemplaren in 2 of 4 stukken
- 2 sjalotten, in parten
- 1-2 eetlepels maizena, opgelost in wat water
- klein handje gesneden krulpeterselie
- 400g kruimige aardappels, geschild
- 200g gesneden en geschilde knolselderij
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 heel fijn gesneden teentje knoflook
- zout en peper
Verhit de olie in een (braad)pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, champignons, sjalotten, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee. Roer de tomaten, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 60/70 minuten zacht koken.
Kook ondertussen de aardappels met de knolselderij in gezouten water gaar. Giet af, laat wat droog stomen en stamp goed door met de pureestamper. Voeg de knoflook, olijfolie, een beetje zout en flink peper toe en stamp nog eens door. Nu zouden de klontjes er wel uit moeten zijn. Plaats een deksel op de pan en zet nog even weg.
Proef het stoofpotje en voeg eventueel extra bouillon of kruiden toe. Roer de maizena erdoor, tot de vloeistof iets bindt. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient. Schep in 2 diepe borden met de aardappelpuree en bestrooi met verse peterselie. Voor Noora had ik een beetje bietenstoof en wat meer aardappelpuree, die is echt gek op knoflook. Ernaast nog een salade van biet julienne gesneden met feta, kiemgroente en wat ui. Maar die eten we morgen op want het was toch allemaal wat veel. Eigenlijk kon je er met 4 personen prima van eten :).
prachtig dieprode kleur.. |
Comments
Post a Comment