Skip to main content

Biet Bourguignon met Skordalia

In mijn groentela lag nog een grote zak bietjes. Een hele grote zak. Heb toen maar besloten er een stoofgerecht mee te maken dat Niels al eens ooit geprobeerd had, daar kun je een hoop bietjes in kwijt. Het origineel komt uit The Green Kirchen van David Frankiel, maar daar kloppen wat dingen niet in. Niels heeft dat recept toen gevolgd en geloof me, keiharde bieten in een stoof zijn geen succes. In het origineel laten ze het maar 30 minuten stoven, bij mij heeft het 70 minuten op het vuur gestaan. Het is elke minuut waard, want als resultaat heb je een heerlijke hartverwarmende stoof waarbij je niet eens in de gaten hebt dat het wederom een veganistisch gerecht is.
Skordalia is een Griekse aardappelpuree met olijfolie en knoflook. Heerlijk om bij de wijnsaus van de bieten te eten, pittig en toch romig.


Je hebt nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 4 grote bieten, in blokjes van 2/3cm
  • 6 wortels, grof gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • zeezout en versgemalen peper
  • 3 tomaten, in grove blokjes
  • 250 ml rode wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 150g kastanjechampignons, grote exemplaren in 2 of 4 stukken
  • 2 sjalotten, in parten
  • 1-2 eetlepels maizena, opgelost in wat water 
  • klein handje gesneden krulpeterselie
  • 400g kruimige aardappels, geschild
  • 200g gesneden en geschilde knolselderij
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 heel fijn gesneden teentje knoflook
  • zout en peper
Verhit de olie in een (braad)pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, champignons, sjalotten, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee. Roer de tomaten, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 60/70 minuten zacht koken.
Kook ondertussen de aardappels met de knolselderij in gezouten water gaar. Giet af, laat wat droog stomen en stamp goed door met de pureestamper. Voeg de knoflook, olijfolie,  een beetje zout en flink peper toe en stamp nog eens door. Nu zouden de klontjes er wel uit moeten zijn. Plaats een deksel op de pan en zet nog even weg.
Proef het stoofpotje en voeg eventueel extra bouillon of kruiden toe. Roer de maizena erdoor, tot de vloeistof iets bindt. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient. Schep in 2 diepe borden met de aardappelpuree en bestrooi met verse peterselie. Voor Noora had ik een beetje bietenstoof en wat meer aardappelpuree, die is echt gek op knoflook. Ernaast nog een salade van biet julienne gesneden met feta, kiemgroente en wat ui. Maar die eten we morgen op want het was toch allemaal wat veel. Eigenlijk kon je er met 4 personen prima van eten :).
prachtig dieprode kleur..

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...