Skip to main content

Biet Bourguignon met Skordalia

In mijn groentela lag nog een grote zak bietjes. Een hele grote zak. Heb toen maar besloten er een stoofgerecht mee te maken dat Niels al eens ooit geprobeerd had, daar kun je een hoop bietjes in kwijt. Het origineel komt uit The Green Kirchen van David Frankiel, maar daar kloppen wat dingen niet in. Niels heeft dat recept toen gevolgd en geloof me, keiharde bieten in een stoof zijn geen succes. In het origineel laten ze het maar 30 minuten stoven, bij mij heeft het 70 minuten op het vuur gestaan. Het is elke minuut waard, want als resultaat heb je een heerlijke hartverwarmende stoof waarbij je niet eens in de gaten hebt dat het wederom een veganistisch gerecht is.
Skordalia is een Griekse aardappelpuree met olijfolie en knoflook. Heerlijk om bij de wijnsaus van de bieten te eten, pittig en toch romig.


Je hebt nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 4 grote bieten, in blokjes van 2/3cm
  • 6 wortels, grof gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • zeezout en versgemalen peper
  • 3 tomaten, in grove blokjes
  • 250 ml rode wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 150g kastanjechampignons, grote exemplaren in 2 of 4 stukken
  • 2 sjalotten, in parten
  • 1-2 eetlepels maizena, opgelost in wat water 
  • klein handje gesneden krulpeterselie
  • 400g kruimige aardappels, geschild
  • 200g gesneden en geschilde knolselderij
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 heel fijn gesneden teentje knoflook
  • zout en peper
Verhit de olie in een (braad)pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, champignons, sjalotten, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee. Roer de tomaten, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 60/70 minuten zacht koken.
Kook ondertussen de aardappels met de knolselderij in gezouten water gaar. Giet af, laat wat droog stomen en stamp goed door met de pureestamper. Voeg de knoflook, olijfolie,  een beetje zout en flink peper toe en stamp nog eens door. Nu zouden de klontjes er wel uit moeten zijn. Plaats een deksel op de pan en zet nog even weg.
Proef het stoofpotje en voeg eventueel extra bouillon of kruiden toe. Roer de maizena erdoor, tot de vloeistof iets bindt. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient. Schep in 2 diepe borden met de aardappelpuree en bestrooi met verse peterselie. Voor Noora had ik een beetje bietenstoof en wat meer aardappelpuree, die is echt gek op knoflook. Ernaast nog een salade van biet julienne gesneden met feta, kiemgroente en wat ui. Maar die eten we morgen op want het was toch allemaal wat veel. Eigenlijk kon je er met 4 personen prima van eten :).
prachtig dieprode kleur..

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...