Skip to main content

Pilav met spinazie en pistachenoten

Vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer eens zelf naar de markt geweest. Heerlijk om er rond te struinen en allerhande lekkers mee te nemen. Ik ben ook bezig om wat lichter en gezonder te koken. De markt is dan wel een valkuil, ik heb vaak de neiging veel te veel mee te nemen. En dan zeker de lekkere olijven, broodjes en visjes. Dit keer alleen maar groente en fruit :). 
Pilav is een fijne manier om rijst te maken, van origine Turks. Je laat de rijst garen in bouillon en komt er zo min mogelijk aan, erg makkelijk dus. Het heeft wel een beetje tijd nodig, zo'n 45 minuten. Maar dan is je rijst eigenlijk een gerecht op zich geworden...

Je hebt nodig:

  • 175g basmatirijst
  • 400ml groentebouillon (mag van een blokje)
  • 1 ui grof gehakt en 1 ui in dunne plakjes
  • 1 groene peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • 2cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2el olijfolie
  • 1tl korianderzaad
  • flinke snuf kaneel
  • 1 buisje saffraan, geweekt in een el heet water
  • 50g pistachenoten
  • 1el roomboter
  • 250g gewassen en grof gehakte spinazie
  • handje krenten
  • zout en peper
  • evt wat ringetjes rode peper
  • Schone theedoek
Fruit de grof gehakte ui aan in 1el olie en bak hem glazig. Voeg de gember en peper toe en bak een paar minuutjes mee tot alles mooi zacht is. Voeg de rijst toe en bak 1 minuut mee, strooi de kruiden erbij en blus af met de bouillon. Voeg de saffraan toe, plaats de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Laat de rijst zo 15minuten koken. 
Bak in een andere koekenpan de pistachenoten lichtbruin. Haal ze eruit en bak dan de uienringen aan in 1el olie. Wanneer deze zacht zijn voeg je de spinazie met een paar handen tegelijk toe, tot alles geslonken is. Voeg de krenten en wat zout en peper toe. 
Ondertussen is de rijst bijna gaar. Deze maak je af door de klont boter toe te voegen samen met wat zout, peper en de pistachenoten. Roer goed door, wikkel de theedoek om het deksel en laat zo nog 5 minuten staan. Hierdoor wordt de laatste stoom van de rijst opgenomen zonder dat deze koud wordt en krijg je een prachtig droge korrel. 
Maak de borden op door een nestje van de spinazie op het bord te maken. Schep hier de rijst in en maak af met een paar ringetjes peper. 

bon appetit!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...