Vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer eens zelf naar de markt geweest. Heerlijk om er rond te struinen en allerhande lekkers mee te nemen. Ik ben ook bezig om wat lichter en gezonder te koken. De markt is dan wel een valkuil, ik heb vaak de neiging veel te veel mee te nemen. En dan zeker de lekkere olijven, broodjes en visjes. Dit keer alleen maar groente en fruit :).
Pilav is een fijne manier om rijst te maken, van origine Turks. Je laat de rijst garen in bouillon en komt er zo min mogelijk aan, erg makkelijk dus. Het heeft wel een beetje tijd nodig, zo'n 45 minuten. Maar dan is je rijst eigenlijk een gerecht op zich geworden...
Je hebt nodig:
Pilav is een fijne manier om rijst te maken, van origine Turks. Je laat de rijst garen in bouillon en komt er zo min mogelijk aan, erg makkelijk dus. Het heeft wel een beetje tijd nodig, zo'n 45 minuten. Maar dan is je rijst eigenlijk een gerecht op zich geworden...
Je hebt nodig:
- 175g basmatirijst
- 400ml groentebouillon (mag van een blokje)
- 1 ui grof gehakt en 1 ui in dunne plakjes
- 1 groene peper zonder zaadjes en fijngehakt
- 2cm gember, geschild en fijngehakt
- 2el olijfolie
- 1tl korianderzaad
- flinke snuf kaneel
- 1 buisje saffraan, geweekt in een el heet water
- 50g pistachenoten
- 1el roomboter
- 250g gewassen en grof gehakte spinazie
- handje krenten
- zout en peper
- evt wat ringetjes rode peper
- Schone theedoek
Fruit de grof gehakte ui aan in 1el olie en bak hem glazig. Voeg de gember en peper toe en bak een paar minuutjes mee tot alles mooi zacht is. Voeg de rijst toe en bak 1 minuut mee, strooi de kruiden erbij en blus af met de bouillon. Voeg de saffraan toe, plaats de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Laat de rijst zo 15minuten koken.
Bak in een andere koekenpan de pistachenoten lichtbruin. Haal ze eruit en bak dan de uienringen aan in 1el olie. Wanneer deze zacht zijn voeg je de spinazie met een paar handen tegelijk toe, tot alles geslonken is. Voeg de krenten en wat zout en peper toe.
Ondertussen is de rijst bijna gaar. Deze maak je af door de klont boter toe te voegen samen met wat zout, peper en de pistachenoten. Roer goed door, wikkel de theedoek om het deksel en laat zo nog 5 minuten staan. Hierdoor wordt de laatste stoom van de rijst opgenomen zonder dat deze koud wordt en krijg je een prachtig droge korrel.
Maak de borden op door een nestje van de spinazie op het bord te maken. Schep hier de rijst in en maak af met een paar ringetjes peper.
bon appetit! |
Comments
Post a Comment