Vandaag ga ik eens proberen die curry van het Thaise restaurant eer aan te doen met mijn eigen variant. Niels had van de markt die lekkere bundelzwammen meegenomen, daar had ik nog wat van over. Ook heb ik een bakje knapperige kiemgroentes staan, die kunnen er prima in. Met wat puntpaprika en garnalen een prima combi. De currypasta maak je zelf, dat kost wat tijd maar is zo de moeite waard!
ze smaken fris maar ook een beetje nootachtig |
Voor de currypasta heb je nodig:
- 1 rode ui, in plakken
- 2 flinke tenen knoflook, in plakjes
- 1/2 rood pepertje, in stukjes
- flinke duim gember, geschild en in stukjes
- 1tl kurkuma
- 1tl komijnzaad
- 1/2 tl djahe
- 1/2tl kardemompoeder
- 1/2 blokje trassi, in stukjes
- mespuntje kruidnagelpoeder
- 4 cherrytomaatjes
- 1el Thaise oestersaus
- 1 el arachideolie
Doe alle ingrediënten bij elkaar in het bakje van de staafmixer of keukenmachine. Ben je een echte bikkel dan gebruik je een vijzel :). Maal alles fijn tot een geelgroenige pasta. Zet een klein pannetje op het vuur en bak hierin de pasta aan tot een heerlijke geur vrijkomt. Blus af met een half glaasje water en laat inkoken tot het water helemaal verdampt is. Op deze manier komen de smaken van alle kruiden helemaal vrij. Hou apart tot je de rest gaat maken. Kanttekening: ik gebruik nu een half pepertje, eten er geen kids mee kun je natuurlijk meer gebruiken.
homemade currypaste |
Voor de rest heb je nodig:
- 2 el arachideolie
- 3 bosuitjes, in stukjes van 1cm
- 1 puntpaprika, in plakjes
- 1/2 stronkje bundelzwammen
- 150g kiemgroente
- 250g grote rauwe garnalen, schil en darmkanaal verwijderd
- sap van 1/2 citroen
- 2 limoenblaadjes (kaffir)
- 2 eieren
- de currypasta
- evt nog wat oestersaus (is het zout in dit gerecht)
- 175g witte rijst
- 1 handje korianderblaadjes
- een paar basilicumblaadjes, in dunne reepjes
- 1 rode peper in dunne ringetjes (optioneel)
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de arachideolie in een wok en voeg de eieren toe en ga er vlug met een garde doorheen, zodat het helemaal rul bakt. Voeg de garnalen en de currypasta toe en bak even mee. Voeg alle groentes, limoenblaadjes en citroensap toe, roer door en proef. Voeg zo nodig nog wat oestersaus toe en eventueel wat heet water, als het te dik is. Serveer met de koriander, basilicum en rode peper.
Dit was de eerste keer dat Noora kiemgroente, koriander en een pittige curry at. Ze had me al geholpen met het plukken van de koriander (en ondertussen al een hoop blaadjes opgegeten). Van de saus was ze niet echt fan maar ze heeft er doodleuk alle paddestoelen, stukken bosui en garnalen uitgevist. Ernaast had ik nog een komkommersalade gemaakt met wat mirin en rijstazijn, dat vond ze ook heel lekker. Soms trok ze wel een gekke bek als ze een pittig hapje op had maar verder ging het prima!
Noora aan de kiemgroente |
Ziet er schitterend uit!
ReplyDeleteEn de Elmo trui is ook erg leuk :)
De Elmo trui is van Jill geweest :) Thanx!
ReplyDelete