Het viel me gisteren op dat ik al een hoop recepten heb geschreven maar nog maar een paar desserts. We eten hier vrijwel altijd iets na maar meestal is dat wat kwark, vla of een puddinkje. Eigenlijk is dat zonde want je kunt met heel weinig moeite hele lekkere toetjes maken die een stukje gezonder zijn dan vla.
Vandaag zijn dat kweeperen geworden. Het is een heel harde vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer met als verschil dat er een raar donzig laagje op zit die je er met een doek zo afwrijft. De schillen en klokhuizen bevatten een heel hoge concentratie pectine, dat is het goedje dat ook in geleisuiker zit. Wil je een keer jam maken moet je ze dus meekoken. Vandaag heb ik de klokhuizen wel verwijderd omdat ik ze heel langzaam heb gegaard in de oven. Het is gaaf om te zien dat de kweeen na 2.5 uur in de oven prachtig oranje zijn gekleurd. Het recept is geschikt voor 5 personen, of in ons geval voor 2 dagen.
|
verse kweepeer |
Je hebt nodig:
- 1 kilo kweeperen, donslaagje verwijderd
- 135ml droge witte wijn
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 3el goede honing (imker)
- een paar eetlepels mascarpone (of kwark, of creme fraiche of niets)
|
gare kweepeer |
Warm de oven voor op 160 graden. Snijd de kweeperen door de helft, in kwarten en dan nog eens zodat je 8 parten hebt. Verwijder het klokhuis maar niet de schil, deze voorkomt dat de boel in moes verandert wanneer ze gaar zijn. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit, sla een keer op het kaneelstokje zodat deze in stroken breekt. Neem een grote ovenschaal en meng alles behalve de kweeperen goed door elkaar zodat de honing goed door de wijn is gemengd. Voeg de kweeperen toe en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie. Zet de schaal voor 2.5 uur in de oven en schep ze in deze tijd nog twee keer om. Serveer met wat mascarpone of au naturel, dan proef je ze wel het beste...
|
waarom word ik altijd blij van vanillezaadjes? |
Comments
Post a Comment