Skip to main content

Toetjestijd!

Het viel me gisteren op dat ik al een hoop recepten heb geschreven maar nog maar een paar desserts. We eten hier vrijwel altijd iets na maar meestal is dat wat kwark, vla of een puddinkje. Eigenlijk is dat zonde want je kunt met heel weinig moeite hele lekkere toetjes maken die een stukje gezonder zijn dan vla.
Vandaag zijn dat kweeperen geworden. Het is een heel harde vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer met als verschil dat er een raar donzig laagje op zit die je er met een doek zo afwrijft. De schillen en klokhuizen bevatten een heel hoge concentratie pectine, dat is het goedje dat ook in geleisuiker zit. Wil je een keer jam maken moet je ze dus meekoken. Vandaag heb ik de klokhuizen wel verwijderd omdat ik ze heel langzaam heb gegaard in de oven. Het is gaaf om te zien dat de kweeen na 2.5 uur in de oven prachtig oranje zijn gekleurd. Het recept is geschikt voor 5 personen, of in ons geval voor 2 dagen.

verse kweepeer
Je hebt nodig:
  • 1 kilo kweeperen, donslaagje verwijderd
  • 135ml droge witte wijn
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 3el goede honing (imker)
  • een paar eetlepels mascarpone (of kwark, of creme fraiche of niets)
gare kweepeer

Warm de oven voor op 160 graden. Snijd de kweeperen door de helft, in kwarten en dan nog eens zodat je 8 parten hebt. Verwijder het klokhuis maar niet de schil, deze voorkomt dat de boel in moes verandert wanneer ze gaar zijn. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit, sla een keer op het kaneelstokje zodat deze in stroken breekt. Neem een grote ovenschaal en meng alles behalve de kweeperen goed door elkaar zodat de honing goed door de wijn is gemengd. Voeg de kweeperen toe en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie. Zet de schaal voor 2.5 uur in de oven en schep ze in deze tijd nog twee keer om. Serveer met wat mascarpone of au naturel, dan proef je ze wel het beste...

waarom word ik altijd blij van vanillezaadjes?

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...