Ik ben dol op Soba noodles. Ik ben er helemaal weg van. Van die twee-minuten blokken word ik niet blij, van deze heel erg. Gemaakt van boekweitmeel, nootachtig van smaak en perfect door een noodlesoep of bij een wokgerecht. Gisteren kwamen Joost en Marije eten en daar had ik ze nog niet voor gemaakt. Het hoofdgerecht werd dus een lekkere Koreaanse wokschotel met de Japanse noodles erbij. Het originele recept is met varkensvlees, ik heb garnalen gebruikt in mijn jjajangmyeon noodles(ik heb het niet verzonnen). Als voorgerecht had ik nog rammenas soep van gisteren over en ik heb een Ferni puddinkje na geserveerd. Dit is een Afghaanse melkpudding met kardemom. Als je leest hoe simpel het is ga je het ook een keer maken, dat weet ik zeker. En als je het eenmaal hebt geproefd blijf je het maken...
Voor de Jjajangmyeon heb je nodig:
Voor de Jjajangmyeon heb je nodig:
- 18 tijgergarnalen, schoongemaakt
- 2el arachide- of zonnebloemolie
- 150g daikon of rammenas, in blokjes van 1cm
- 1 courgette, in blokjes van 1cm
- 3 aardappelen, geschild en in blokjes van 1cm
- 2 uien, grof gesnipperd
- 4el zwarte bonenpasta (toko)
- 2el maizena, opgelost in 2el water en 1el suiker
- 1tl sesamolie
- 1/2 komkommer, julienne gesneden
- 250ml heet water
- 300g soba noodles
Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat je ze goed afspoelt met koud water anders gaan ze vreselijk plakken. Zet ze opzij.
Verhit de olie in een wok of grote pan. Wanneer deze heet is voeg je de aardappel, courgette, rammenas en ui toe. Roerbak op hoog vuur voor 4-5 minuten. Duw alle blokjes naar de zijkant en maak een ruimte vrij in het midden van de pan. Bak daar de bonenpasta 1 minuut. Roer dan alles weer door elkaar. Voeg het water toe, doe een deksel op de pan en laat 8 minuten koken. Proef of de aardappel gaar is, zo ja voeg het maizena papje toe, samen met de garnalen. Roer door tot de saus begint in te dikken. Voeg de sesamolie toe en blijf roeren tot de garnalen net aan gaar zijn. Serveer met de noodles en een plukje komkommer erop.
Ernaast had ik nog een simpele salade van wat rammenas en wortel. Hiervoor heb je nodig:
- 50g rammenas, julienne
- 1 winterpeen, julienne
- handje komkommer julienne
- sap van 1 grapefruit
- 1el geraspte gember
- 2el mirin
- 4el rijstazijn
- snuf zout
Ik had helaas geen rammenas meer, anders had ik er nog meer ingedaan. Maar zo was het ook al lekker fris/pittig.
Ferni, voor 4 personen:
- 500ml volle melk
- 25g maizena, opgelost in 3el melk
- 100g suiker
- 1/2tl kardemom
- 50g pistachenoten, drooggebakken
- 50g amandelen, drooggebakken
Verhit de melk in een steelpannetje, samen met de suiker. Draai het vuur laag wanneer de melk aan de kook raakt en voeg op dat moment de maizena toe. Blijf voortdurend roeren, voeg na 1 minuut de kardemom toe. Het mengsel dikt al meteen wat in maar laat het nog een paar minuten extra koken, de maizena moet goed gaar zijn. Giet het mengsel in 4 glaasjes en ze voor minstens 3 uur in de koelkast. Hak de noten grof en verdeel ze voor het serveren over de glaasjes. Let op, dit zijn geen puddinkjes die je kunt storten. De consistente zit ergens tussen pudding en vla in. Maar de smaak is zo heerlijk fris, bijna 'schoon' te noemen. Dit is er echt een om te onthouden voor in de zomer, heel verfrissend.
Wat alleen een beetje jammer is, is dat ik compleet vergeten ben een foto ervan te maken. Heb dus maar een foto van Pinterest genomen. Ach ja, de smaak is een stuk spannender dan het uiterlijk!
Comments
Post a Comment