Skip to main content

Noodles

Ik ben dol op Soba noodles. Ik ben er helemaal weg van. Van die twee-minuten blokken word ik niet blij, van deze heel erg. Gemaakt van boekweitmeel, nootachtig van smaak en perfect door een noodlesoep of bij een wokgerecht. Gisteren kwamen Joost en Marije eten en daar had ik ze nog niet voor gemaakt. Het hoofdgerecht werd dus een lekkere Koreaanse wokschotel met de Japanse noodles erbij. Het originele recept is met varkensvlees, ik heb garnalen gebruikt in mijn jjajangmyeon noodles(ik heb het niet verzonnen). Als voorgerecht had ik nog rammenas soep van gisteren over en ik heb een Ferni puddinkje na geserveerd. Dit is een Afghaanse melkpudding met kardemom. Als je leest hoe simpel het is ga je het ook een keer maken, dat weet ik zeker. En als je het eenmaal hebt geproefd blijf je het maken...

Voor de Jjajangmyeon heb je nodig:

  • 18 tijgergarnalen, schoongemaakt
  • 2el arachide- of zonnebloemolie
  • 150g daikon of rammenas, in blokjes van 1cm
  • 1 courgette, in blokjes van 1cm
  • 3 aardappelen, geschild en in blokjes van 1cm
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 4el zwarte bonenpasta (toko)
  • 2el maizena, opgelost in 2el water en 1el suiker
  • 1tl sesamolie
  • 1/2 komkommer, julienne gesneden
  • 250ml heet water
  • 300g soba noodles

Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat je ze goed afspoelt met koud water anders gaan ze vreselijk plakken. Zet ze opzij.
Verhit de olie in een wok of grote pan. Wanneer deze heet is voeg je de aardappel, courgette, rammenas en ui toe. Roerbak op hoog vuur voor 4-5 minuten. Duw alle blokjes naar de zijkant en maak een ruimte vrij in het midden van de pan. Bak daar de bonenpasta 1 minuut. Roer dan alles weer door elkaar. Voeg het water toe, doe een deksel op de pan en laat 8 minuten koken. Proef of de aardappel gaar is, zo ja voeg het maizena papje toe, samen met de garnalen. Roer door tot de saus begint in te dikken. Voeg de sesamolie toe en blijf roeren tot de garnalen net aan gaar zijn. Serveer met de noodles en een plukje komkommer erop.


Ernaast had ik nog een simpele salade van wat rammenas en wortel. Hiervoor heb je nodig:
  • 50g rammenas, julienne
  • 1 winterpeen, julienne
  • handje komkommer julienne
  • sap van 1 grapefruit
  • 1el geraspte gember
  • 2el mirin
  • 4el rijstazijn
  • snuf zout
Verhit het grapefruitsap met de mirin, azijn, gember en zout in een pannetje. Laat 1 minuutje doorkoken. Leg de wortels in een schaal en overgiet ze met de dressing. Laat zo een paar uur staan (minimaal 30min) tot de smaken goed zijn ingetrokken. Voor het serveren roer je het nog goed door, giet een deel van de dressing eruit en maakt het af met wat komkommer. 
Ik had helaas geen rammenas meer, anders had ik er nog meer ingedaan. Maar zo was het ook al lekker fris/pittig. 

Ferni, voor 4 personen:
  • 500ml volle melk
  • 25g maizena, opgelost in 3el melk
  • 100g suiker
  • 1/2tl kardemom
  • 50g pistachenoten, drooggebakken
  • 50g amandelen, drooggebakken
Verhit de melk in een steelpannetje, samen met de suiker. Draai het vuur laag wanneer de melk aan de kook raakt en voeg op dat moment de maizena toe. Blijf voortdurend roeren, voeg na 1 minuut de kardemom toe. Het mengsel dikt al meteen wat in maar laat het nog een paar minuten extra koken, de maizena moet goed gaar zijn. Giet het mengsel in 4 glaasjes en ze voor minstens 3 uur in de koelkast. Hak de noten grof en verdeel ze voor het serveren over de glaasjes. Let op, dit zijn geen puddinkjes die je kunt storten. De consistente zit ergens tussen pudding en vla in. Maar de smaak is zo heerlijk fris, bijna 'schoon' te noemen. Dit is er echt een om te onthouden voor in de zomer, heel verfrissend.
Wat alleen een beetje jammer is, is dat ik compleet vergeten ben een foto ervan te maken. Heb dus maar een foto van Pinterest genomen. Ach ja, de smaak is een stuk spannender dan het uiterlijk!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...