Skip to main content

Dineetje

alvast een voorproefje ;)

Vandaag kregen we K. en J. te eten, die ik nog niet zo goed ken en dus ook geen idee had wat ze lekker vinden. Ik heb een redelijk toegankelijk menu samengesteld en gelukkig viel alles in de smaak! Verder was het ook erg gezellig :)
K. is zwanger dus moest wat rekening houden met de kaas (gepasteuriseerd) en de vis (goed gaar). Maar ben gewend er omheen te koken.  Alles is prima van tevoren voor te bereiden dus ben ik bijna niet van mijn gasten weggeweest. Ook wel zo gezellig!
Als voorgerecht was er bietenmousse met decadent dubbel gedopte tuinboontjes en oude kaas. Altijd leuk om te zien wat je overhoudt na het doppen van een kilo tuinbonen:

ik denk ongeveer 2 ons dubbel gedopte boontjes
Dit heb je nodig:
  • 125ml slagroom, stijfgeklopt
  • 300g gekookte rode bietjes
  • 2el balsamicoazijn
  • Z en P
  • 1kg ongedopte tuinbonen
  • 100g heel oude harde kaas
  • 1 klein rood uitje, heel fijn gehakt
  • 4 blaadjes basilicum, in flinterdunne reepjes
  • 1el witte wijnazijn
  • 2el olijfolie
Pureer de bietjes met de staafmixer heel fijn en maak pittig op smaak met balsamico, Z en P. Spatel de slagroom luchtig door het bietenmengsel en proef. Verdeel de mousse over vier coupes en zet in de koelkast.
Dop de tuinbonen, blancheer ze 3-4 minuten en spoel koud. Daarna dop je de bonen nog een keer door een met je nagel een sneetje in het velletje te maken en de groene binnenboon eruit te floepen. Meng deze boontjes met de ui, witte wijnazijn, basilicum, olijfolie en zout en peper. Zet ook koud weg tot je gaat  serveren. Snijd de kaas in blokjes van 0.5x0.5cm (brunoise). Bij het serveren verdeel je de tuinboontjes over de mousse en daar strooi je de kaasblokjes weer overheen. En dan krijg je dit:
Lekkah!
Het hoofdgerecht werd door iedereen lekker gevonden, zelf vond ik het iets minder. Het was gegrilde makreel met gazpacho salade. Erg fris. Je maakt het door 2 paprika's, 2 tomaten, 3 stengels bleekselderij brunoise te snijden. Dit meng je met 125g edamame boontjes, sinaasappelsap, 1 takje fijngehakte rozemarijn, 50ml olijfolie en Z en P. Wat rucola ernaast. Daar leg je een 8min ovengegrilde makreelfilet overheen. Lekker brood erbij om de saus mee te soppen. Die derde stengel bleekselderij zou ik volgende keer weglaten en ik zou een extra tomaat toevoegen. Het was te bleekselderij-ig :).
Het zag er wel mooi uit:

Het toetje daarentegen was echt verukkuluk! Piece de Resistance van de avond! Het is een pudding zoals ze die in Engeland wel maken, met casinobrood erin. Dit maakt het geheel wat stevig zonder dat je deeg of cake nodig hebt. Voor de vruchten kun je alles pakken wat in het seizoen is, het belangrijkst is dat het fruit rijp is. 
Zomerpudding met rood fruit:

  • 3 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
  • 8 sneetjes casinobrood, gehalveerd en de korstjes eraf
  • 650g rijp zomerfruit, ik had 150g aardbeien, 150g bramen, 300g frambozen, 150g kersen en een rijpe bosperzik. dit alles gewassen, ontpit en gehalveerd of in stukjes gesneden
  • 250ml water
  • 200g suiker
  • beetje neutrale olie
  • opgeklopte slagroom met wat honing of suiker erdoor
  • Ook nodig: een ronde schaal met een liter inhoud of een 18cm bakblik
 Breng het water met de suiker aan de kook en laat 5min zachtjes pruttelen. Dompel het fruit in porties in het suikerwater. Haal het er m.b.v een schuimspaan snel weer uit en zet opzij. Vet de vorm licht in met de olie en leg er een paar stukken brood in. Leg er een laag vruchten in, dan een laag brood en weer een laag vruchten. Hou wat vruchten over voor op de taart.
Los de gelatine op in het hete suikerwater en giet dit gelijkmatig over het fruit. Dek af met plasticfolie en leg daar een passend bordje op. Zet daar weer een blik (of in mijn geval een pot augurken) op zodat het wat gewicht heeft. Duwt de boel lekker aan. Zet minstens 3uur in de koelkast.
Bij het serveren verdeel je de resterende vruchten over de taart en snij je de taart in 6 stukken. Garneer met een toef slagroom. (6 stukken houdt in: nog 2 voor morgen, jippie!)


Noora heb ik tijdens het voorgerecht wat kalamata olijven en cherrytomaatjes gegeven en wat losse hapjes van de bietenmousse. Ze vindt het gezellig om wat mee te kunnen peuzelen. Bij het hoofdgerecht heeft ze een hoop edamame boontjes op, wat vis en lekker veel brood. Het toetje was wat pitsen bij mama maar het liefst heeft ze toch een bakje halfvolle kwark, dat heeft ze dus ook gekregen. Calcium :)



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...