alvast een voorproefje ;) |
Vandaag kregen we K. en J. te eten, die ik nog niet zo goed ken en dus ook geen idee had wat ze lekker vinden. Ik heb een redelijk toegankelijk menu samengesteld en gelukkig viel alles in de smaak! Verder was het ook erg gezellig :)
K. is zwanger dus moest wat rekening houden met de kaas (gepasteuriseerd) en de vis (goed gaar). Maar ben gewend er omheen te koken. Alles is prima van tevoren voor te bereiden dus ben ik bijna niet van mijn gasten weggeweest. Ook wel zo gezellig!
Als voorgerecht was er bietenmousse met decadent dubbel gedopte tuinboontjes en oude kaas. Altijd leuk om te zien wat je overhoudt na het doppen van een kilo tuinbonen:
ik denk ongeveer 2 ons dubbel gedopte boontjes |
- 125ml slagroom, stijfgeklopt
- 300g gekookte rode bietjes
- 2el balsamicoazijn
- Z en P
- 1kg ongedopte tuinbonen
- 100g heel oude harde kaas
- 1 klein rood uitje, heel fijn gehakt
- 4 blaadjes basilicum, in flinterdunne reepjes
- 1el witte wijnazijn
- 2el olijfolie
Dop de tuinbonen, blancheer ze 3-4 minuten en spoel koud. Daarna dop je de bonen nog een keer door een met je nagel een sneetje in het velletje te maken en de groene binnenboon eruit te floepen. Meng deze boontjes met de ui, witte wijnazijn, basilicum, olijfolie en zout en peper. Zet ook koud weg tot je gaat serveren. Snijd de kaas in blokjes van 0.5x0.5cm (brunoise). Bij het serveren verdeel je de tuinboontjes over de mousse en daar strooi je de kaasblokjes weer overheen. En dan krijg je dit:
Lekkah! |
Het zag er wel mooi uit:
Het toetje daarentegen was echt verukkuluk! Piece de Resistance van de avond! Het is een pudding zoals ze die in Engeland wel maken, met casinobrood erin. Dit maakt het geheel wat stevig zonder dat je deeg of cake nodig hebt. Voor de vruchten kun je alles pakken wat in het seizoen is, het belangrijkst is dat het fruit rijp is.
Zomerpudding met rood fruit:
- 3 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
- 8 sneetjes casinobrood, gehalveerd en de korstjes eraf
- 650g rijp zomerfruit, ik had 150g aardbeien, 150g bramen, 300g frambozen, 150g kersen en een rijpe bosperzik. dit alles gewassen, ontpit en gehalveerd of in stukjes gesneden
- 250ml water
- 200g suiker
- beetje neutrale olie
- opgeklopte slagroom met wat honing of suiker erdoor
- Ook nodig: een ronde schaal met een liter inhoud of een 18cm bakblik
Los de gelatine op in het hete suikerwater en giet dit gelijkmatig over het fruit. Dek af met plasticfolie en leg daar een passend bordje op. Zet daar weer een blik (of in mijn geval een pot augurken) op zodat het wat gewicht heeft. Duwt de boel lekker aan. Zet minstens 3uur in de koelkast.
Bij het serveren verdeel je de resterende vruchten over de taart en snij je de taart in 6 stukken. Garneer met een toef slagroom. (6 stukken houdt in: nog 2 voor morgen, jippie!)
Noora heb ik tijdens het voorgerecht wat kalamata olijven en cherrytomaatjes gegeven en wat losse hapjes van de bietenmousse. Ze vindt het gezellig om wat mee te kunnen peuzelen. Bij het hoofdgerecht heeft ze een hoop edamame boontjes op, wat vis en lekker veel brood. Het toetje was wat pitsen bij mama maar het liefst heeft ze toch een bakje halfvolle kwark, dat heeft ze dus ook gekregen. Calcium :)
Comments
Post a Comment