Skip to main content

Mosselen

Dit weekend waren de ouders van Niels bij ons, vanuit Friesland. Mijn schoonmoeder durft goed nieuwe dingen te proberen en koken, mijn schoonvader daarentegen heeft alles het liefst 'gewoon'. Maar verleden jaar heb ik ze toch maar eens mosselen voorgeschoteld en dat was voor beide een aardig succes! Het is zo gezellig om met z'n allen vanuit één pan te eten. Dit was dus de tweede keer dat ze ze aten en de pan is helemaal op gegaan. Normaliter serveer ik per persoon een kilo, met hen doe ik 3 kilo op vier personen, het zijn niet zo'n grote eters :). Aangezien ik niet zoveel tijd had heb ik maar één mosterdsausje zelf gemaakt, verder had ik cocktailsaus, tartaarsaus, knoflookboter, kruidenboter, tapenade en stokbrood. De hoeveelheid groente bij de mosselen zou ook genoeg zijn voor 4 kilo mosselen maar ik vind het erg lekker om er veel smaak aan te geven. In België doen ze er ook zo veel groente in, flinterdun gesneden om zoveel mogelijk smaak af te geven. Echt heel lekker!

lekker zonder bestek eten!

Je hebt nodig:

  • 3 kilo mosselen van de visboer
  • 1 prei
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper
  • 250ml witte wijn (Grüner Veltliner of Riesling) 
Maak eerst de mosselen schoon. Leg ze allemaal in de gootsteen en spoel ze af onder stromend koud water. Controleer of er nog baarden aan zitten en haal die er af. Gooi exemplaren die open blijven staan nadat je ermee hebt getikt weg. Snijd alle groentes in zo dun mogelijke plakjes. Bouw de pan op in laagjes: een laag mosselen, een laag groente enzovoorts. Maal er een beetje zout en een heleboel peper overheen en giet de wijn erover.

dampende mosseltjes :)
Voor het mosterdsausje heb ik 2 eetlepels Colman's mayonaise gebruikt, met een grote schep grove mosterd, 1/8e zéér fijn gesneden rode ui en 1el citroensap. Lekker fris en pittig.
Noora had nog nooit mosselen op maar eens moet de eerste keer zijn. Aangezien ze ook vis en garnalen lust had ik goede hoop en ja hoor! Ons madammeke lust mosselen! Ik denk dat ze er 'n stuk of vijftien op heeft met daarnaast nog wat atjar van vrijdag en een hoop stokbrood met kruidenboter. Hhhhmmm, Lekkah!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...