Skip to main content

Fattoush

Over makkelijke recepten gesproken, veel makkelijker al dit zul je het bij mij niet krijgen :). Fattoush is een salade die zijn oorsprong vindt in Syrië, Jordanië en Libanon. Het idee is dat je een maaltijdsalade maakt met restjes groente en oud pitabrood, makkelijker kan bijna niet. Er zijn dus ook niet veel regels, behalve dat de ingrediënten bij elkaar moeten smaken en dat er geroosterd brood in zit. Van die laatste regel wijk ik al af, ik rooster mijn brood wel maar vind het zonde ze door de salade te gooien, dan worden ze zompig. Dus eet ik ze los! Het recept hieronder is de combinatie die ik vandaag heb gemaakt. Wat ik er altijd in doe: Granaatappelpitjes, munt, bladpeterselie, komkommer, tomaat en granaatappelmelasse in de dressing. The rest is up to you...

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 1 komkommer, in blokjes van 1.5x2cm (ongeveer)
  • 250g cherrytomaatjes in allerlei kleuren, gehalveerd
  • 1 bosje radijsjes in kwarten, het blad mag ook in de salade!
  • 1/2 gele paprika
  • 2 bosuitjes, in dunne plakjes
  • 15g munt, grof gehakt
  • 25g bladpeterselie, grof gehakt
  • zaadjes van 1 granaatappel (of een bakje bij de AH als je lui bent)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 3el granaatappelmelasse (bij de turkse winkel)
  • 6el olijfolie extra vergine
  • 1el citroensap
  • zout en peper
  • 5 pitabroodjes
Begin met het maken van de dressing. Snij de knoflook zo fijn als je kunt of pers hem. Meng deze met 5 van de 6 el olie, de granaatappelmelasse, citroensap, zout en peper. Meng alle gesneden ingrediënten van de salade met de dressing. Zet de oven op grillstand 1. Halveer de pitabroodjes, smeer ze dun in met de resterende olie, kruimel er wat zout overheen en zet ze 2 minuten onder de grill, tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Voor Noora hou ik er een heel, zodat zij er nog fatsoenlijk in kan bijten :). 
Serveer de salade met het brood. Wij hadden er ditmaal een klein stukje brie bij (Niels' idee). Zelf vind ik een stukje gegrilde halloumi er wat beter bij passen.

eet smakelijk:  ‘Shàhiya tayiba’.



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...