Skip to main content

Favo kookboeken



ja, hij is letterlijk stukgelezen!
Kookboeken kan ik echt nooit genoeg hebben. Helaas is het zo dat de boekenkast die ik ervoor gereserveerd heb al vol staat, dus als er nu eentje bij komt gaat er ook weer een weg. Maar er zijn van die boeken die ik nooit weg zal doen, omdat er zo veel 'all time favorites' in staan dat ik eraan gehecht ben geraakt. Dit is zo'n boek: Moro Londen, van Sam en Sam Clark. Zij hebben een restaurant en een volkstuin waar ze allerlei heerlijks verbouwen voor in de keuken. Op die volkstuin vindt je ook veel mensen van mediterrane afkomst die uiteraard groentes verbouwen uit hun thuiskeukens. Sam en Sam hebben geput uit die enorme rijkdom van recepten en er een prachtig kookboek mee gevuld. Sommige recepten hebben ze origineel gelaten, andere zijn een beetje aangepast maar allen zijn ze even heerlijk. Bijna alles heb ik eruit gemaakt, op de vleesrecepten na. Maar die staan er niet zoveel in :)




Bovenstaande soep is een grote favoriet met warm weer. Het is eigenlijk een soort vloeibare tzatziki die wordt opgeleukt met munt, pijnboompitjes en krenten. 


Je moet echt eens proberen courgettes te bakken met boter, je weet niet wat je proeft! Als bijgerecht naast couscous met een stukje vis is het echt geweldig. Ook Noora is er dol op!


Over Noora's favorieten gesproken: dit zou ze elke dag wel willen! ze krijgt het ook regelmatig, maar dan zonder de caramel, die wordt scherp als ie afkoelt. Dit is warm geserveerd heerlijk in de winter, maar ijskoud is ie ook lekker op een warme dag.

Zo staan er nog vele recepten in. Voor de rest van de recepten zul je het boek moeten kopen :)

Kopen: dat kan hier

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...