Omdat gisteren mijn vriendinnetje Sanne kwam eten maar we ook nog graag naar de kermis wilden, wilde ik iets maken wat ik goed kon voorbereiden zodat ik niet lang in de keuken hoefde te staan nadat we terugkwamen. Dan is pasta altijd wel handig natuurlijk. Maar ik wilde ook nog wat dingetjes uit mijn koelkast opmaken. Ik had nog wat rucola en basilicum, dus: Pesto. Ook had ik nog olijven tapenade over van bij de mosselen laatst. Die heb ik gebruikt om rolletjes courgette mee te vullen, errug lekker! En aangezien ik deze al van tevoren in de oven kon zetten, hoefde ik toen ik thuis was de grill maar aan te zetten en de pesto door de gekookte pasta te mengen. Binnen 10 minuten eten op tafel :).
De pesto was een variant op de klassieke Genovese, die is alleen met basilicum. Ik heb iets meer rucola dan basilicum gebruikt, maakt 'm iets scherper. Doe geen moeite de blaadjes basilicum te scheiden van de steeltjes, zolang deze sappig zijn kunnen ze gewoon mee in de pesto! Scheelt weer plukwerk.
Voor de courgetterolletjes heb je nodig:
Voor de pesto heb je nodig:
De pesto was een variant op de klassieke Genovese, die is alleen met basilicum. Ik heb iets meer rucola dan basilicum gebruikt, maakt 'm iets scherper. Doe geen moeite de blaadjes basilicum te scheiden van de steeltjes, zolang deze sappig zijn kunnen ze gewoon mee in de pesto! Scheelt weer plukwerk.
Voor de courgetterolletjes heb je nodig:
- 2 lange courgettes
- 150g ricotta
- 1 teen knoflook
- 50g tapenade
- 30ml olijfolie
- zout en peper
- parmezaan
Schaaf met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf 3mm dunne stroken van de courgette. probeer ze niet te breken. Snij de knoflook zo fijn als je kunt. Meng deze in een schaaltje met de olijfolie, zout en peper. Bestrijk hiermee de courgettestroken en grill deze tot ze mooie streepjes hebben.
hele fijne dubbele grill, gaat 2x zo snel |
Wanneer ze een beetje zijn afgekoeld leg je er een aantal op een grote plank. Op het breedste stuk van de strook plaats je een volle theelepel ricotta en een halve theelepel tapenade. Dan rol je ze van boven naar onder op.
Je plaatst ze allemaal tegen elkaar in een ovenschaal (invetten hoeft niet, ze zijn al in olie gebakken). De kontjes die je overhoudt snij je in repen, grill je mee en leg je erbij. Je kunt ze later door de pasta mengen, of in ons geval gaat Noora ze opeten. Bestrooi de schaal met wat fijn geraspt parmezaan (niet te veel) en zet de schaal tot gebruik in de oven. Als je het de volgende dag pas eet zet het dan in de koelkast, dan duurt het alleen wat langer om op te warmen.
Voor de pesto heb je nodig:
- 50 gram rucola
- 30 gram basilicum
- 20g parmezaanse kaas
- 30g hele oude kaas (lag ook nog in de koelkast)
- 1 teen knoflook
- 70g gebruinde pijnboompitten
- 50ml olijfolie (ongeveer)
- zout en peper
- staafmixer/ bakje van een staafmixer/vijzel
Maal eerst de kruiden fijn met de knoflook en een flinke scheut olijfolie. Rasp de kaas en voeg deze toe, samen met de helft van de pijnboompitten, wat zout en peper. Proef of er van alles genoeg in zit, vaak heeft het nog een scheutje olijfolie nodig. Zet in de koelkast tot gebruik.
Je maakt het af door de oven op grillstand 1 te zetten met de ovenschaal onder in de oven, reken op 5/7 minuten maar blijf er bij! Je kookt 250g pasta (ik had mini penne, 5min kooktijd), deze meng je met de helft van je pesto (meer naar smaak) en een beetje kookvocht. Schep de pasta in 3 borden (en 1 schaaltje voor Noora) en verdeel er een paar rolletjes over. Bestrooi met nog wat geraspte oude kaas of parmezaan, wat je ook maar over hebt. De resterende pijnboompitten er overheen en je kunt gaan eten.
smakelijk! |
Comments
Post a Comment