Skip to main content

Op Rolletjes

Omdat gisteren mijn vriendinnetje Sanne kwam eten maar we ook nog graag naar de kermis wilden, wilde ik iets maken wat ik goed kon voorbereiden zodat ik niet lang in de keuken hoefde te staan nadat we terugkwamen. Dan is pasta altijd wel handig natuurlijk. Maar ik wilde ook nog wat dingetjes uit mijn koelkast opmaken. Ik had nog wat rucola en basilicum, dus: Pesto. Ook had ik nog olijven tapenade over van bij de mosselen laatst. Die heb ik gebruikt om rolletjes courgette mee te vullen, errug lekker! En aangezien ik deze al van tevoren in de oven kon zetten, hoefde ik toen ik thuis was de grill maar aan te zetten en de pesto door de gekookte pasta te mengen. Binnen 10 minuten eten op tafel :).
De pesto was een variant op de klassieke Genovese, die is alleen met basilicum. Ik heb iets meer rucola dan basilicum gebruikt, maakt 'm iets scherper. Doe geen moeite de blaadjes basilicum te scheiden van de steeltjes, zolang deze sappig zijn kunnen ze gewoon mee in de pesto! Scheelt weer plukwerk.

Voor de courgetterolletjes heb je nodig:

  • 2 lange courgettes
  • 150g ricotta
  • 1 teen knoflook
  • 50g tapenade
  • 30ml olijfolie
  • zout en peper
  • parmezaan
Schaaf met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf 3mm dunne stroken van de courgette. probeer ze niet te breken. Snij de knoflook zo fijn als je kunt. Meng deze in een schaaltje met de olijfolie, zout en peper. Bestrijk hiermee de courgettestroken en grill deze tot ze mooie streepjes hebben. 
hele fijne dubbele grill, gaat 2x zo snel
Wanneer ze een beetje zijn afgekoeld leg je er een aantal op een grote plank. Op het breedste stuk van de strook plaats je een volle theelepel ricotta en een halve theelepel tapenade. Dan rol je ze van boven naar onder op.
Je plaatst ze allemaal tegen elkaar in een ovenschaal (invetten hoeft niet, ze zijn al in olie gebakken). De kontjes die je overhoudt snij je in repen, grill je mee en leg je erbij. Je kunt ze later door de pasta mengen, of in ons geval gaat Noora ze opeten. Bestrooi de schaal met wat fijn geraspt parmezaan (niet te veel) en zet de schaal tot gebruik in de oven. Als je het de volgende dag pas eet zet het dan in de koelkast, dan duurt het alleen wat langer om op te warmen.


Voor de pesto heb je nodig:

  • 50 gram rucola
  • 30 gram basilicum
  • 20g parmezaanse kaas
  • 30g hele oude kaas (lag ook nog in de koelkast)
  • 1 teen knoflook
  • 70g gebruinde pijnboompitten
  • 50ml olijfolie (ongeveer)
  • zout en peper
  • staafmixer/ bakje van een staafmixer/vijzel
Maal eerst de kruiden fijn met de knoflook en een flinke scheut olijfolie. Rasp de kaas en voeg deze toe, samen met de helft van de pijnboompitten, wat zout en peper. Proef of er van alles genoeg in zit, vaak heeft het nog een scheutje olijfolie nodig. Zet in de koelkast tot gebruik.

Je maakt het af door de oven op grillstand 1 te zetten met de ovenschaal onder in de oven, reken op 5/7 minuten maar blijf er bij! Je kookt 250g pasta (ik had mini penne, 5min kooktijd), deze meng je met de helft van je pesto (meer naar smaak) en een beetje kookvocht. Schep de pasta in 3 borden (en 1 schaaltje voor Noora) en verdeel er een paar rolletjes over. Bestrooi met nog wat geraspte oude kaas of parmezaan, wat je ook maar over hebt. De resterende pijnboompitten er overheen en je kunt gaan eten. 

smakelijk!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...