Dingen weggooien vind ik zonde. Zeker dingen die heel veel smaak hebben. Gisteren hadden we de mosselen gegeten, die ik in een heerlijke mix van groentes en wijn had gekookt. Deze heb ik bewaard en daar een bouillon van getrokken met extra ui en bleekselderij. Dit houdt in dat ik 'm gisteren tijdens de afwas en nog een uurtje erna op het kleinste pitje heb laten trekken. Daarna heb ik 'm gezeefd om de restjes zand eruit te halen (en de groentes) en heb ik de pan op het fornuis laten staan tot vanmiddag, toen ik met het koken begon. Het is wonderlijk, ik had maar 250ml wijn gebruikt maar ik had bijna een liter bouillon! de rest is uit de groentes gekookt en uiteraard het zeewater uit de mosselen. Dit is wel zo intens van smaak! En dan komt er ook nog saffraan doorheen...
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Lekker roseetje en biertje erbij... |
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
- 750ml bouillon (getrokken van mosselen, garnalenkoppen of anders een blokje :))
- 165g rondkorrelige rijst (Arborio is een risottorijst die ook goed is voor paella)
- 1 rode paprika
- 1 grote trostomaat
- 200g erwtjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200g tilapia, panga of kabeljauw
- 150g grote rauwe garnalen
- 3 coquilles (optioneel)
- gerookt paprikapoeder (flinke snuf)
- 1 kokertje saffraan
- zout en peper naar smaak
- 2 el olijfolie
Breng de bouillon aan de kook met de saffraan, zodat deze goed z'n kleur en smaak af kan geven. Begin met het snijden van de groentes. Snij een paar hele plakjes van de paprika en tomaat, snij de rest in blokjes. Snij de knof in plakjes en de ui in dunne halve maantjes. Haal de erwten uit de vriezer. Laat een grote braadpan op de grootste pit op halfhoog vuur warm worden. Fruit in de hete olie de ui, blokjes tomaat, paprika en knof zacht, zoet en licht gekleurd. Dit duurt ongeveer 10 minuten, haast je niet hiermee! Snij ondertussen de witvis in grove stukken. Voeg de rijst, gerookt paprikapoeder en wat peper toe en schep om zodat alle korrels mooi gekleurd zijn van de olie met paprikapoeder. Voeg de witvis toe en de bouillon. Leg de in plakjes gesneden groente er bovenop, wacht tot het geheel goed kookt en zet het vuur laag. Proef of er nog zout overheen moet (in mijn geval niet, de bouillon was zout genoeg) en laat dit 15 minuten onafgedekt pruttelen. Als het goed is zit er dan nog wat vocht op de bodem. Leg de garnalen en coquilles op de rijst en dek het geheel af met aluminiumfolie. Laat dit ongeveer 10 minuten zo staan, dan is de laatste bouillon ingetrokken, is de vis gaar en is ie klaar om opgegeten te worden!
Noora vond voornamelijk de erwten en coquille lekker, maar dat verbaasde me niet :)
Comments
Post a Comment