Skip to main content

Verse kruiden

Laatst vroeg D. of het niet duur was om telkens maar verse kruiden te kopen in recepten. In principe heeft ze daar gelijk in. De Keuringsdienst van Waarde heeft een tijdje terug een onderzoek gedaan naar de duurste supermarktprodukten en verse kruiden staan op nummer 2. De kiloprijs was zo'n 300,-/400,- per kilo! (Uiteraard is saffraan nog duurder met een kiloprijs van zo'n 6000,-)

Die verse kruiden zijn eigelijk te duur. Je kunt een zak van 300 gram spinazie kopen voor dezelfde prijs als 20 gram peterselie kost. En het kost evenveel moeite om te verbouwen. Maar soms kom ik er niet onderuit om ze toch te kopen. Laatst weer een bakje dragon. Heb met de ene helft een heerlijke yoghurtsaus gemaakt met de dragon, knoflook, peper, zout en lekkere olijfolie. Heerlijk bij de couscous!. De dag erop een receptje van Rudolph van Veen: Bloemkoolcreme met roomkaas en dragon. Is het dan duur om een maaltje extra lekker te maken voor 0.25 per persoon per dag? Ik heb het er wel voor over!



Maar wat natuurlijk de beste oplossing is: Je eigen plantjes! In mijn tuin staat: Bieslook, Peterselie, Venkel, Selderij, Tijm, Rozemarijn, Laurier en Kervel. Daarnaast nog wat tomatenplantjes en bosui. Zo zou ik van bovenstaande ingrediënten alleen de vis en oregano hoeven te halen, de rest heb ik standaard in huis. En van zo'n aangekleed visje word ik heel erg blij :)

Rudolphs Recept:
http://www.24kitchen.nl/recepten/gegrilde-zalm-met-dragon-bloemkoolcreme

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...